Verordening 2021/768 - Uitvoeringsmaatregelen voor het stelsel van eigen middelen van de EU en tot intrekking Verordening (EU, Euratom) nr. 608/2014

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 11 mei 2021 gepubliceerd en is op 1 januari 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU, Euratom) 2021/768 van de Raad van 30 april 2021 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen voor het stelsel van eigen middelen van de Europese Unie en tot intrekking Verordening (EU, Euratom) nr. 608/2014

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU, Euratom) 2021/768 of 30 April 2021 laying down implementing measures for the system of own resources of the European Union and repealing Regulation (EU, Euratom) No 608/2014
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2021/768
Origineel voorstel COM(2018)327 NLEN
Celex-nummer i 32021R0768

3.

Key dates

Document 30-04-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 11-05-2021; PB L 165 p. 1-8
Inwerkingtreding 01-01-2021; in werking zie art 9 en 32020D2053
01-01-2021; Toepassing zie art 9
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

11.5.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 165/1

 

VERORDENING (EU, Euratom) 2021/768 VAN DE RAAD

van 30 april 2021

tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen voor het stelsel van eigen middelen van de Europese Unie en tot intrekking Verordening (EU, Euratom) nr. 608/2014

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 311, vierde alinea,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 106 bis,

Gezien Besluit (EU, Euratom) 2020/2053 van de Raad van 14 december 2020 betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Unie en tot intrekking van Besluit 2014/335/EU, Euratom (1), en met name artikel 10,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (2),

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De procedure voor de berekening en budgettering van het saldo van de jaarlijkse begroting, de voorschriften en regelingen welke noodzakelijk zijn voor de controle en het toezicht op de inning van eigen middelen en eventuele toepasselijke rapportagevereisten zijn belangrijke elementen van het stelsel van eigen middelen van de Unie die de bepalingen van Besluit (EU, Euratom) 2020/2053 op een meer gedetailleerde wijze aanvullen. Voor dergelijke bepalingen van algemene aard die van toepassing zijn op alle categorieën eigen middelen, is passend parlementair toezicht als voorzien in de Verdragen vereist.

 

(2)

Om redenen van samenhang moeten de bepalingen inzake controles van Verordening (EEG, Euratom) nr. 1553/89 (3) van de Raad in deze verordening worden opgenomen.

 

(3)

Om een evenwichtige begroting te waarborgen, dient het eventuele overschot van de ontvangsten van de Unie ten opzichte van de totale werkelijke uitgaven gedurende een begrotingsjaar naar het volgende begrotingsjaar te worden overgedragen. Het over te hevelen saldo dient daarom te worden vastgesteld.

 

(4)

De lidstaten dienen de nodige verificaties en onderzoeken met betrekking tot de berekening, de vaststelling en de terbeschikkingstelling van de eigen middelen van de Unie verrichten. Om de toepassing van de financiële voorschriften betreffende de eigen middelen te vergemakkelijken, dienen de lidstaten met de Commissie samen te werken.

 

(5)

De transparantie van het stelsel van eigen middelen van de Unie moet worden gewaarborgd door de verstrekking van adequate informatie aan het Europees Parlement en de Raad. De lidstaten dienen daarom de documenten en inlichtingen ter beschikking te stellen aan de Commissie die nodig zijn voor de uitoefening van de bevoegdheden van de Commissie ten aanzien van de eigen middelen van de Unie, en die documenten en inlichtingen indien nodig aan haar toe te sturen.

 

(6)

Met het oog op duidelijkheid en consistentie dienen bepalingen te worden vastgesteld inzake de bevoegdheden en verplichtingen van ambtenaren, andere personeelsleden en gedetacheerde nationale deskundigen die deelnemen aan controles betreffende de eigen middelen van de Unie. Er dient met name te worden bepaald aan welke voorschriften alle ambtenaren en andere personeelsleden van de Unie en gedetacheerde nationale deskundigen dienen te voldoen met betrekking tot het beroepsgeheim en de bescherming van persoonsgegevens. De status van gedetacheerde nationale deskundigen dient te worden bepaald en er dient te worden voorzien in de mogelijkheid dat een lidstaat bezwaar maakt tegen de aanwezigheid bij een controle van ambtenaren van andere lidstaten.

 

(7)

Het mechanisme voor de verslaglegging aan de Commissie door de lidstaten die met de inning van de eigen middelen belast zijn...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.