Brief van de minister van EZK over interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) financiering energietransitie - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Deze brief is onder nr. V toegevoegd aan dossier 32813 - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsaanpak Klimaatbeleid; Brief van de minister van EZK over interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) financiering energietransitie
Document­datum 07-05-2021
Publicatie­datum 07-05-2021
Nummer KST32813V
Kenmerk 32813, nr. V
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2021

Vergaderjaar 2020-

32 813

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 april 2021

Hierbij bied ik u het IBO financiering energietransitie «beleidsmatige keuzes in kosten, prikkels en verdeling»1 aan. Inclusief de separate bijlage: Kalavasta en Berenschot, «De financiering van de energietransitie tussen 2020 en 2050», 20212.

In dit IBO is de systematiek van (beleidsmatige) financiering en bekostiging van de investeringen in de verduurzaming van het energiesysteem tegen het licht gehouden, waarbij de kosten grotendeels via de energierekening worden omgeslagen. Er is gekeken naar (het verlagen van) de totale kosten van de energietransitie en naar de verdeling van de kosten tussen huishoudens en bedrijven en tussen huishoudens en bedrijven onderling.

Vanwege de demissionaire status van dit kabinet wordt er geen appreciatie van het IBO meegestuurd. Het is aan een volgend kabinet om de inhoud van het IBO tot zich te nemen en te overwegen of deze relevant is voor het toekomstige beleid.

Leeswijzer: samenhangende trajecten

Het IBO financiering energietransitie dient in samenhang te worden bezien met de evaluatie van de Energiebelasting (EB), die door de Staatssecretaris van Financiën aan uw Kamer is aangeboden, en de evaluatie en de toekomstverkenning van de ODE, dat recent is aangeboden aan uw Kamer. De evaluatie EB beoordeelt de doelmatigheid en doeltreffendheid van de EB in het algemeen, en de fiscale regelingen meer specifiek, op de oorspronkelijke doelstellingen. Daarnaast wordt de interactie met de energietransitie onderzocht. In de evaluatie van de ODE is specifiek de doeltreffendheid en doelmatigheid van de ODE onderzocht.

1    Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

2    Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

kst-32813-V ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Daarbij is in kaart gebracht in hoeverre de ODE heeft bijgedragen aan transparantie over de bijdrage van huishoudens en bedrijven aan de stimulering van hernieuwbare energie. De toekomstverkenning ODE betreft een ambtelijke verkenning van knelpunten voor het geven van effectieve prikkels voor verduurzaming. Het IBO kent een ander doel dan de evaluatie van de EB en de evaluatie en toekomstverkenning van de ODE. In het IBO wordt gekeken naar de totale kosten van de energietran-sitie, de prikkels om die kosten te verlagen en de lastenverdeling. Daarbij wordt ook naar bredere opties van financiering gekeken, dan de EB en ODE. Het IBO geeft een mix van concrete opties, denkrichtingen, en aanbevelingen voor nadere verkenning. Samen bieden de trajecten een basis voor toekomstige beleidskeuzes.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

  • B. 
    van 't Wout

Eerste Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 32 813, V 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.