Dr. P. (Pepijn) van Houwelingen

foto Dr. P. (Pepijn) van Houwelingen
Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Pepijn van Houwelingen (1980) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie (FVD) i. Hij was sinds 2010 als onderzoeker verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau en was medeorganisator van het Oekraïne-referendum. De heer Van Houwelingen houdt zich als Tweede Kamerlid bezig met binnenlandse zaken, Europese zaken, landbouw, natuur en voedselkwaliteit, sociale zaken en werkgelegenheid en volksgezondheid, welzijn en sport.

FVD
in de periode 2021-heden: lid Tweede Kamer

1.

Voornaam (roepnaam)

Pepijn (Pepijn)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Enschede, 24 februari 1980

3.

Partij/stroming

partij(en)
FVD (Forum voor Democratie)

4.

Hoofdfuncties/beroepen

 • leiding voorraadbeheer Canon Europe Ltd. te Amstelveen, van augustus 2009 tot februari 2010
 • onderzoeker SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau), van februari 2010 tot maart 2021
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 31 maart 2021

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Nevenfuncties

huidige
 • penningmeester Stichting 1 juni 2005, vanaf 4 december 2004 (voorheen Burgercomité Oekraïne EU)

vorige
 • lid Burgercomité Oekraïne EU

afgeleide functies, presidia etc.
lid Tijdelijke Commissie Corona (Tweede Kamer der Staten-Generaal), vanaf 30 juni 2022

7.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activiteiten

als parlementariër
 • Diende in 2022 een initiatiefwetsvoorstel in om de (her)indeling van Haren bij de gemeente Groningen uit 2019 ongedaan te maken (36.052)
 • Diende in 2022 samen met Thierry Baudet een initiatiefwetsvoorstel in over een raadgevend referendum naar Zwitsers model (36.161)

9.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Speelde in het Burgercomité EU een belangrijke rol bij het organiseren van het raadgevend referendum over het associatieverdrag EU-Oekraïne. In een interview met NRC Handelsblad (31 maart 2016) gaf medeorganisator Arjan van Dixhoorn toe dat Oekraïne hen [Van Houwelingen en hem] niks kon schelen en dat het doel was "de Europese Unie kapotmaken of Nederland uit de EU drijven".
 • Kwam in september 2022 in opspraak nadat hij op twitter een bewerkte foto had gedeeld waarop het leek dat Kuipers een vlag met een hakenkruis hees. Ook minister Van Gennip stond op die foto. De ministers besloten op 30 september beide aangifte tegen hem te doen wegens belediging en/of smaad en/of laster. Hierop startte het OM op 12 december 2022 een strafrechtelijk onderzoek.

uit de privésfeer
 • Hij woonde van eind 2004 tot begin 2009 in Hiroshima

pseudoniemen, bij-, koos- en schuilnamen
Vossius

10.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.