Nader gewijzigd amendement Terpstra ter vervanging van nr. 25 over een hardheidsclausule - Wijziging van de Woningwet naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet

Dit nader gewijzigd amendement i is onder nr. 51 toegevoegd aan wetsvoorstel 35517 - Wijziging van de Huisvestingswet 2014, de Woningwet, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet en om de mogelijkheden voor tijdelijke huurovereenkomsten te verruimen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Woningwet naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet; Amendement; Nader gewijzigd amendement van het lid Terpstra ter vervanging van nr. 25 over een hardheidsclausule
Document­datum 08-03-2021
Publicatie­datum 08-03-2021
Nummer KST3551751
Kenmerk 35517, nr. 51
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

35 517

Wijziging van de Woningwet naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet

Nr. 51

NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID TERPSTRA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 25

Ontvangen 8 maart 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel TT, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

TTa

Na artikel 118 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 119

  • 1. 
    Onze Minister kan in een bepaald geval van het bij of krachtens hoofdstuk IIIa en IV bepaalde afwijken of afwijking daarvan toestaan als strikte toepassing ervan naar zijn oordeel zou leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard of naar zijn oordeel het belang van de volkshuisvesting minder is gediend met die strikte toepassing.
  • 2. 
    Onze Minister zendt jaarlijks een verslag aan de beide kamers der Staten-Generaal inzake het gebruik van de bevoegdheid, bedoeld in het eerste lid.

Toelichting

Indiener wil bewerkstelligen dat de flexibiliteit bevorderd wordt door een algemene hardheidsclausule. In de Woningwet, het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 (BTIV) en de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 (RTIV) is zeer veel tot in detail geregeld, wat kan leiden tot starheid en een (te) rigide uitleg van de wet. De vaak limitatief en dwingend geformuleerde bepalingen bieden de Minister c.q. de Autoriteit woningcorporaties ook geen mogelijkheden tot afwijking. Indien de wet een onbedoeld gevolg heeft, moet er de mogelijkheid bestaan daarvan af te wijken zodat er geen negatief gevolg optreedt voor

kst-35517-51 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

de volkshuisvesting. De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal worden jaarlijks door de Minister geïnformeerd over het gebruik van de hardheidsclausule.

Terpstra

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 517, nr. 51 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.