Informele videoconferentie van de ministers voor Interne Markt en Industrie, 25 februari 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 25 februari 2021, 20:00.

Voornaamste resultaten

Europees Semester - Nationale plannen voor herstel en veerkracht

De ministers hielden een oriënterend debat over hoe de nationale plannen voor herstel en veerkracht het best worden ingezet voor het bereiken van de industrie­beleids­doelstellingen: het versterken van de interne markt, de duale transitie en de strategische autonomie in een open EU.

Pedro Siza Vieira, Portugees minister van Economie en Digitale Transitie

De faciliteit voor herstel en veerkracht heeft de basis gelegd. Wij moeten nu bepalen welke gebieden, sectoren en maatregelen cruciaal zijn voor het herstel op korte termijn en de veerkracht op lange termijn van de nationale economieën en die van de EU. De besprekingen van vandaag waren daartoe een belangrijke eerste stap.

Pedro Siza Vieira, Portugees minister van Economie en Digitale Transitie

De ministers waren het er in grote lijnen over eens dat de Raad Concurrentie­vermogen een prominente rol moet spelen bij de implementatie van de faciliteit voor herstel en veerkracht, en dat hij de investeringen in dat kader moet sturen.

Ze benadrukten dat een goed functionerende interne markt en eerlijke concurrentie het belangrijkst zijn om Europa sterker en veerkrachtiger uit de COVID-19-crisis te doen komen. Goederen en diensten moeten daarom vrij kunnen circuleren. Daarnaast moeten de lidstaten goede afspraken maken voor ze tijdelijke controles instellen aan de EU-binnengrenzen.

Ook de strategische autonomie van de EU moet hoog op de agenda blijven. Zo moet de EU minder afhankelijk worden als het gaat om kritieke sectoren en producten zoals vaccins en halfgeleiders. Heel wat ministers wezen er ook op dat de EU-economie steunt op het beginsel van open markten, multilaterale regels en een degelijk netwerk van vrijhandels­overeenkomsten met mondiale partners. Tegelijk is het belangrijk dat wereldwijd een gelijk speelveld wordt nageleefd, en dat bestaande handels­instrumenten eerlijk en krachtdadig worden ingezet. Dat moet EU-bedrijven en -consumenten beschermen tegen oneerlijke praktijken van concurrenten buiten de EU.

Veel ministers onderstreepten de rol van onderzoek en innovatie bij het versnellen van het herstel en het versterken van de veerkracht. De steun­maatregelen moeten voorzien in de specifieke behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen, die de ruggengraat van de EU-economie vormen. Een groot aantal lidstaten vindt dat de interne markt meer geharmoniseerde normen nodig heeft. Een aantal ministers wees op de waarde van innovatieve grens­overschrijdende projecten, bijvoorbeeld rond 5G. Ook wezen ze op de rol van belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI's), die zorgen voor een betere coördinatie.

De ministers riepen de Commissie op met de eerder genoemde ideeën rekening te houden bij de actualisering van haar nieuwe industriestrategie voor Europa.

Het voorzitterschap zal het resultaat van het debat samenvatten in een brief aan de voorzitter van de Europese Raad. Die kan dan als input dienen voor de Europese Raad in maart 2021.

De nieuwe consumentenagenda van de EU

De ministers hebben een oriënterend debat gehouden over de Commissie­mededeling "Nieuwe consumenten­agenda". Ze verwezen daarbij ook naar de Raadsconclusies van 22 februari 2021. De conclusies en het oriënterend debat moeten de Commissie politieke sturing geven voor toekomstige initiatieven in dit verband.

Pedro Siza Vieira, Portugees minister van Economie en Digitale Transitie

Het consumenten­vertrouwen is cruciaal voor het herstel en de veerkracht van onze economieën. We moeten dit vertrouwen sterken door de interne markt te stimuleren en de consument in staat te stellen een actieve rol te spelen in de transitie naar het groene en digitale Europa van morgen.

Pedro Siza Vieira, Portugees minister van Economie en Digitale Transitie

De consumenten spelen een doorslaggevende rol in het economisch herstel, aldus de ministers. Om de interne markt te stimuleren en het economisch herstel te versnellen, moet de consument nog beter worden beschermd en moet deze bescherming in alle beleidsterreinen worden geïntegreerd.

Verscheidene ministers benadrukten dat consumenten­vertrouwen en transparante consumenten­informatie belangrijk zijn voor het herstel van de Europese economie na de COVID-19-crisis. Een voorbeeld: wanneer consumenten in het kader van de digitale en groene transitie anders gaan consumeren, moeten ze zich gesterkt en beschermd voelen tegen praktijken als "greenwashing".

Om duurzame consumptie te bevorderen, moeten misstanden als ingebouwde veroudering worden tegengegaan, en moet er meer worden ingezet op het recht op herstel, volgens sommige ministers.

Om de online­detailhandel te stimuleren, moeten EU-brede regels voor digitale diensten de consument uitgebreid beschermen doordat ze de verantwoordings­plicht van online­platforms verduidelijken en versterken. Verscheidene ministers wezen op de beduidende rol die de toekomstige wet inzake digitale diensten en de wet inzake digitale markten in dit verband moeten spelen.

Ook moeten de Commissie en de lidstaten onderzoeken of de bestaande mechanismen in het consumenten­beleid voldoende werken om voorbereid te zijn op toekomstige crises en zo de weerbaarheid van de consument te vergroten.

Conclusies van de Raad over de nieuwe consumenten­agenda

Openbare verslaglegging per land

De ministers hebben in een openbare zitting gedebatteerd over hoe vorderingen kunnen worden gemaakt met de voorgestelde richtlijn.

Pedro Siza Vieira, Portugees minister van Economie en Digitale Transitie

Fiscale transparantie is een fundamenteel beginsel in elke democratische samenleving. Het stelt beleidsmakers in staat met kennis van zaken beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat alle economische actoren op een eerlijke en billijke manier bijdragen aan de economie van de landen waar ze zaken doen. Het debat heeft de weg vrijgemaakt om prioriteit te geven aan het voorstel.

Pedro Siza Vieira, Portugees minister van Economie en Digitale Transitie

Een duidelijke meerderheid van de ministers vond dat het recentste geconsolideerde voorstel van het voorzitterschap voldoende technisch is uitgewerkt. Ze willen dat het Portugese voorzitterschap meteen een mandaat vraagt om met het Europees Parlement te onderhandelen over een spoedige aanneming van de richtlijn.

Het Portugese voorzitterschap concludeerde dat de politieke steun daarvoor bestond.

Het recentste geconsolideerde compromisvoorstel

Diversen

Taskforce voor de industriële opschaling van de productie van Covid-19-vaccins

De ministers werden door de Commissie bijgepraat over het werk dat tot dusver is verricht door de nieuwe taskforce voor de industriële opschaling van de productie van COVID-19-vaccins in de EU. De lidstaten werd gevraagd de Commissie informatie te verstrekken over de nationale inspanningen en de capaciteit om mogelijke knelpunten in de productie van COVID-19-vaccins aan te pakken. Veel ministers toonden zich tevreden dat voor dit probleem een taskforce werd opgericht.

Ministeriële bijeenkomst van de D9+-groep over het digitale decennium van Europa (27 januari 2021)

De ministers werden door de Finse delegatie geïnformeerd over het resultaat van de bijeenkomst van de D9+-groep over het digitale decennium van Europa. Het resultaat is vastgelegd in een verklaring van alle deelnemende landen met de titel "Leading the Way to Europe's Digital Decade". De belangrijkste boodschap is dat het technologische concurrentie­vermogen van Europa wordt gedragen door digitale ontwikkeling, innovatie en een goed functionerende interne markt.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-COMP-250221

Videoconferentie

25 februari 2021

09:30

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorbereiding van de informele videoconferentie van de ministers van Interne markt en Industrie op 25 februari 2021: Openbare verslaglegging per land - oriënterend debat

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU wat betreft de openbaarmaking van informatie over de winstbelasting door bepaalde ondernemingen en bijkantoren - geconsolideerd compromisvoorstel

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Ministeriële bijeenkomst D9+: "Leading the Way to Europe's Digital Decade" (document WK 2481 2021)

Onder "Diversen": Taskforce voor industriële opschaling van COVID-19-vaccins - Informatie van de Commissie

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers