Informele videoconferentie van de ministers van Visserij, 22 februari 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 februari 2021, 18:30.

Voornaamste resultaten

In een korte informele videoconferentie hebben de ministers van Visserij van gedachten gewisseld over het EU-VK-overleg over vangst­mogelijkheden (voor 2021) en diepzeebestanden (voor 2021-2022). De Europese Commissie informeerde de ministers over de stand van zaken en vorderingen na de eerste 2 overlegrondes. Ze gaf een korte presentatie over het voorstel voor een EU-standpunt voor dit overleg.

De ministers bedankten de Commissie voor de nauwe en goede samenwerking tot nu toe en benadrukten dat in hetzelfde tempo moet worden voortgewerkt. De ministers spraken zich ook unaniem uit voor een snelle afronding van de onderhandelingen. Ze vroegen nogmaals om een akkoord dat een gelijk speelveld voor de vissersvloten van de EU en het VK waarborgt en in overeenstemming is met de 3 pijlers van het gemeenschappelijk visserijbeleid: sociale zaken, milieu en economie.

Ricardo Serrão Santos, Portugees minister van Maritieme Aangelegenheden

Wij willen allemaal hetzelfde in het overleg over de vangst­mogelijkheden: een duidelijk, duurzaam en evenwichtig kader dat gunstig is voor onze vissers, consumenten en zeeën.

Ricardo Serrão Santos, Portugees minister van Maritieme Aangelegenheden

Tijdens de videoconferentie spraken verscheidene delegaties zich uit voor een snelle afronding van de onderhandelingen tussen de EU en Noorwegen, zodat Europese vloten in Noorse wateren kunnen vissen.

Achtergrond

In februari 2021 diende de Commissie een voorstel in voor een Raadsbesluit over het standpunt dat namens de EU moet worden ingenomen in het bilaterale overleg. Dit standpunt is gebaseerd op de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid, waaronder sociaal-economische aspecten; beslissingen die worden gebaseerd op het beste beschikbare wetenschappelijke advies; een gelijk speelveld; en naleving van internationale verplichtingen. Het Portugese voorzitterschap zal nu de opmerkingen van de lidstaten samenvoegen in een compromisvoorstel van de Raad en streeft naar een snelle goedkeuring begin maart (via de schriftelijke procedure).

Diversen

De Spaanse delegatie informeerde de ministers over de voorbereiding van de 7e onderhandelings­ronde voor verlenging van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij van de EU met Mauritanië. Meerdere delegaties steunden het verzoek aan de Commissie om de onderhandelingen zo snel mogelijk af te ronden.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-AGRI-220221

Videoconferentie

22 februari 2021

10:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN