Raad van State verklaart beroep over kandidatenlijst Vrij en Sociaal Nederland niet-ontvankelijk

dinsdag 16 februari 2021, 16:30

DEN HAAG (PDC i) - De Raad van State sprak zich vandaag uit over de kandidatenlijst van de partij Vrij en Sociaal Nederland (VSN). Het beroep dat werd aangetekend tegen de beslissing van de Kiesraad i is niet-ontvankelijk verklaard.

VSN viel uiteen in twee groeperingen na interne twisten, en elk diende een kandidatenlijst in bij de Kiesraad. De partij splitste zich op in een groepering rond corona-criticus Willem Engel, waartoe ook partijvoorzitter Anna Zeven behoort, en een tegengroepering onder leiding van lijsttrekker Bas Filippini, die vorig weekend geroyeerd werd door de VSN-leden.

De Kiesraad bestempelde de kandidatenlijst die Zeven indiende als een blanco kieslijst. Het oordeel van de Raad van State bevestigt nu die beslissing van de Kiesraad, en gaat dus niet in op de wens van Zeven om beide lijsten samen te voegen tot één VSN-lijst, en de vraag van geroyeerd lijsttrekker Filippini om de blancolijst ongeldig te laten verklaren.

Op 5 februari maakte de Kiesraad bekend welke partijen een geldige kandidatenlijst inleverden en dus kunnen deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezing. Belanghebbenden konden tot en met 9 februari in beroep gaan tegen beslissingen van de Kiesraad. Naast het beroep van VSN werden ook andere beroepen ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard . Daarmee zijn de kandidatenlijsten onherroepelijk vastgesteld.

Bron: Trouw, Kiesraad