Europese Unie vergeet de grootste belastingparadijzen op de lijst van belastingparadijzen

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op donderdag 21 januari 2021.

Door Paul Tang op 21 januari 2021 Delen

Vandaag stemt het Europees Parlement over mijn resolutie waarin ik het verwijderen van de Kaaimaneilanden van de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen sterk veroordeel. Ook kondigt het Parlement aan Europese belastingparadijzen dit jaar kritisch te bestuderen.

Het Europees Parlement omschrijft de EU-lijst van belastingparadijzen als verwarrend en inefficiënt. Het is goed dat er zo’n lijst bestaat, maar ze zijn in het opstellen van de lijst wat vergeten: daadwerkelijke belastingparadijzen. Daarbij moeten we de hand ook in eigen boezem steken. Geen enkele Europese lidstaat - zoals Nederland - staat op de lijst en dat is pure politieke opportuniteit.

Kaaimaneilanden ontbreken

De twaalf landen die op de lijst staan, zijn verantwoordelijk voor slechts 2% van de totaal verloren inkomsten volgens het State of tax Justice Report. Daar komt bovenop dat ’s werelds grootste belastingpiraat, de Kaaimaneilanden, in oktober van de lijst werd gehaald. Onder andere Facebook en kinderopvangbedrijf KidsFoundation maken gebruik van de Kaaimaneilanden om belasting te ontduiken.

Bermuda, waar Google via Nederland 138 miljard naartoe verschoof, was vorig jaar al van de lijst gehaald. Achter gesloten deuren bepalen de Europese landen wie er wel en niet op deze lijst terechtkomt. En ze komen tot vreemde beslissingen, zonder dat iemand weet hoe! Het Parlement heeft de EU landen veel huiswerk gegeven om deze lijst te verbeteren.

Hand in eigen boezem

Mijn resolutie is ook kritisch op landen in de Europese Unie die belastingontwijking faciliteren. Als we andere landen beschuldigen, moeten we ook in de spiegel durven kijken. En dan komt Nederland er niet goed vanaf. Door ons lopen andere landen 30 miljard euro mis aan belastinginkomsten. Een enorm bedrag dat zeker nu hard nodig is.

We moeten ook Europese belastingparadijzen onder de loep gaan nemen. En daarbij zal ook Nederland aan kritisch onderzoek worden ontworpen. Met deze resolutie veroordeelt het Parlement dat overduidelijke belastingparadijzen niet op de lijst staan. Ook roept het op tot transparante, duidelijke criteria om landen op de lijst te zetten en bovenal harde maatregelen tegen belastingparadijzen.

Bedrijven die via belastingparadijzen slim denken weg te komen, moet de Europese Unie zelf gaan belasten. Geen enkel bedrijf mag wegkomen zonder bij te dragen aan onze samenleving.

De uitslag van de stemming wordt vanmiddag rond half 5 verwacht. De resolutie is het eerste succes van de nieuwe belastingcommissie van het Europees Parlement. De Raad en Commissie gaan aan de slag met een herziening van de lijst. Het Parlement zal dit scherp in de gaten houden.