Commissie verwelkomt politiek akkoord over programma Creatief Europa

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 14 december 2020.

De Commissie is verheugd over het politiek akkoord tussen het Europees Parlement i en de EU-lidstaten over het nieuwe programma Creatief Europa (2021-2027). De trialoogonderhandelingen zijn nu afgerond voor de definitieve vaststelling van de wetteksten door het Europees Parlement en de Raad i.

Mariya Gabriel i, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Ik ben verheugd over het politiek akkoord over het nieuwe programma Creatief Europa. Het programma is van cruciaal belang om de culturele diversiteit van Europa en het concurrentievermogen van de culturele en de creatieve sector te bevorderen. Nu is het gemoderniseerd om deze sectoren beter uit te rusten voor de uitdagingen van vandaag, ook als die het gevolg zijn van de pandemie.”

Thierry Breton i, commissaris voor Interne Markt, merkt op: “De ecosystemen van de culturele en creatieve sector worden nog steeds zwaar getroffen door de huidige crisis. Het akkoord van vandaag is een belangrijk signaal voor alle Europese mediapartners, klein en groot, en al onze creators, in een tijd waarin zij meer dan ooit onze steun nodig hebben. Creatief Europa is een essentieel instrument voor verdere digitalisering en internationalisering van deze sleutelsectoren. Het programma zal ook de veerkracht van onze media en audiovisuele sector, en de mediavrijheid en -pluriformiteit in de hele Europese Unie versterken.

Het programma Creatief Europa is het vlaggenschipinstrument voor steun aan de culturele en de creatieve sector, het enige dat door de EU is ontworpen om die sectoren specifiek te ondersteunen.

Met een specifiek budget van meer dan 2,4 miljard euro (bestaande uit 1,8 miljard euro in lopende prijzen en een extra verhoging van 600 miljoen euro in prijzen van 2018) zal het programma de culturele en taalkundige diversiteit, het erfgoed en het concurrentievermogen blijven bevorderen. Dankzij Creatief Europa zullen culturele en creatieve organisaties en professionals samen kunnen creëren en werken over de grenzen heen. Zo kunnen ze een breder publiek bereiken, actuele maatschappelijke vraagstukken aanpakken en opkomende kunstenaars ondersteunen. Het onderdeel MEDIA zal projecten met een Europese en een internationale dimensie blijven ondersteunen. Daarnaast zal het talent stimuleren en het gebruik van nieuwe technologieën ondersteunen om het concurrentievermogen van de sector te versterken.

Voor het eerst zal de nieuwsmediasector worden ondersteund door middel van verschillende acties ter bevordering van mediawijsheid, pluralisme en mediavrijheid in het kader van het sectoroverschrijdende deel.

Volgende stappen

De uitvoering van het nieuwe programma is gepland voor begin 2021. Het nieuwe programma loopt tot 2027.

Op 10 november 2020 bereikten het Europees Parlement, de EU-lidstaten in de Raad en de Commissie een politiek akkoord over de volgende langetermijnbegroting van de EU en NextGenerationEU. Nu moet het MFK-pakket dringend wettelijk worden vastgesteld en het eigenmiddelenbesluit worden geratificeerd.

Daarna zullen de langetermijnbegroting van de EU en het initiatief NextGenerationEU (een tijdelijk instrument dat als katalysator fungeert voor het herstel in Europa) samen het grootste stimuleringspakket vormen dat ooit via de EU-begroting is gefinancierd. In totaal gaat het om 1,8 biljoen euro voor de heropbouw van Europa na COVID-19. Dat Europa zal groener, digitaler en veerkrachtiger zijn.

(*In prijzen van 2018).

Meer informatie

Creatief Europa (EN)

Herstelplan

Langetermijnbegroting van de EU 2021-2027 & NextGenerationEU (EN)