VVD-kandidatenlijst is vernieuwend en divers, maar er zijn ook zorgen

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op woensdag 2 december 2020.

Redactie • 2 december 2020

De VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2020 is gepresenteerd. Wat direct in het oog springt is de ervaren top-tien met een unicum van vier vrouwen in de top-vijf. De JOVD is verheugd dat deze vrouwen de afgelopen jaren de ruimte hebben gekregen en de kans hebben gepakt om zichzelf te ontwikkelen en door te stromen.

Naast de solide en ervaren top tien ziet de JOVD ook veel verfrissing op de lijst. Zo zijn er veel nieuwe gezichten doorgestroomd vanuit de lokale politiek en mogen we ook enkele nieuwe JOVD’ers hoog op de lijst verwelkomen. Echter kijkend naar de nieuwkomers in de top-30, valt op dat gemiddelde leeftijd in de 30 ligt. Ruimte voor jong talent is essentieel, maar er moet ook sprake zijn van een balans tussen ervaring en jeugdige vernieuwing. Dat lijkt, met het vertrek van meer dan de helft van huidige Kamerfractie, een flinke uitdaging te worden voor de nieuw te vormen fractie.

Tot slot is de JOVD van mening dat het ook belangrijk is dat de toekomstige fractie bestaat uit mensen uit verschillende lagen van de samenleving, met verschillende achtergronden en kennis. Zo kan de representativiteit van het electoraat namelijk zo goed mogelijk gewaarborgd worden en kan de partij eindelijk echt gaan vernieuwen na tien jaar regeren. Wat echter opvalt aan de hooggeplaatste nieuwkomers is dat ze voornamelijk werkzaam zijn geweest bij de overheid of vanuit de VVD zelf komen en tevens allemaal hoogopgeleid zijn. Dit toont weinig lef. De VVD profileert zich de laatste jaren als een open liberale volkspartij, die op wil komen voor de middenklasse en wil vernieuwen. Het is dan ook belangrijk dat er daadwerkelijk middenstanders en mensen vanuit het maatschappelijk middenveld, met open blik, hoog op de lijst staan, in plaats van primair mensen vanuit de eigen koker. Zo kan het gevoel van vertegenwoordiging bij deze kiezersgroep verzekerd worden en weerspiegelt de kandidatenlijst daadwerkelijk de boodschap van het verkiezingsprogramma, de wederopbouw van de middenklasse!