Commissie betaalt vijf lidstaten 8,5 miljard euro uit in het kader van SURE

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 1 december 2020.

De Europese Commissie i heeft de derde tranche van financiële steun in het kader van het SURE-instrument uitbetaald: 8,5 miljard euro aan vijf EU-lidstaten. Van deze derde tranche kreeg België 2 miljard euro, Hongarije 200 miljoen euro, Portugal 3 miljard euro, Roemenië 3 miljard euro en Slowakije 300 miljoen euro.

Deze steun - in de vorm van leningen tegen gunstige voorwaarden - zal deze lidstaten helpen om plotse stijgingen van de overheidsuitgaven ter bescherming van de werkgelegenheid op te vangen, met name voor de financiering van nationale regelingen voor werktijdverkorting en andere soortgelijke maatregelen als reactie op de COVID-19-pandemie, onder meer voor zelfstandigen.

Na de uitbetaling van vandaag hebben tussen eind oktober en eind november in totaal 15 lidstaten ongeveer 40 miljard euro ontvangen in het kader van het SURE-instrument van de EU. Zodra alle SURE-uitbetalingen voltooid zijn, zal België in totaal 7,8 miljard euro ontvangen hebben, Hongarije 504 miljoen euro, Portugal 5,9 miljard euro, Roemenië 4,1 miljard euro en Slowakije 631 miljoen euro.

Een overzicht van de tot dusver uitbetaalde bedragen en de verschillende looptijden van de obligaties staat hier.

De uitbetaling van vandaag volgt op de derde uitgifte van sociale obligaties in het kader van SURE, een uitgifte die meer dan 13 keer werd overtekend. Dit vertaalde zich in een gunstige prijsstelling, wat betekent dat de lidstaten meer middelen kunnen lenen dan zij moeten terugbetalen.

Via het SURE-instrument kan tot 100 miljard euro aan financiële steun worden verstrekt aan alle lidstaten. Tot dusver heeft de Commissie voorgesteld om 90,3 miljard euro aan financiële steun beschikbaar te stellen voor 18 lidstaten. De volgende uitbetalingen zullen in de loop van de komende maanden plaatsvinden, na de respectieve uitgiften van obligaties.

Enkele reacties van commissarissen:

Voorzitter Ursula von der Leyen i: “Onze prioriteit is de levens en bestaansmiddelen van mensen te redden. De EU mobiliseert 100 miljard euro aan leningen voor EU-landen om regelingen voor werktijdverkorting te financieren. Hiermee kunnen onze bedrijven worden ondersteund en kunnen mensen aan het werk worden gehouden. Vandaag krijgen opnieuw vijf lidstaten middelen in het kader van SURE, wat het voorlopige totaal op 15 lidstaten brengt. En binnenkort zullen nog meer lidstaten gebruik kunnen maken van deze regeling.”

Johannes Hahn i, commissaris voor Begroting en Administratie: “Dankzij de drie succesvolle SURE-uitgiften dit jaar hebben we ongeveer 40 miljard euro ter beschikking kunnen stellen aan 15 lidstaten om hen te helpen de sociale impact van de huidige COVID-19-pandemie te verzachten. Dankzij deze steun zullen bedrijven personeel in dienst kunnen houden. Met het SURE-programma toont de EU dat ze vastberaden is de lidstaten snel de dringend noodzakelijke financiële middelen ter beschikking te stellen om deze crisis te boven te komen. De obligaties zijn gelabeld als sociale obligaties zodat investeerders erop kunnen vertrouwen dat het geld zal worden geïnvesteerd in sociale en duurzame projecten, en financiële transacties worden afgestemd op onze politieke prioriteiten.”

Paolo Gentiloni i, commissaris voor Economie: "Na de derde zeer succesvolle uitgifte van sociale obligaties vorige week verdelen we vandaag nog eens 8,5 miljard euro om werknemers en bedrijven in vijf lidstaten te helpen. De sociale impact van de COVID-19-crisis zou vele malen groter zijn geweest zonder de sterke vangnetten van de Europese landen, in het bijzonder de regelingen voor werktijdverkorting. Ik ben er trots op dat de Europese Commissie deze regelingen en soortgelijke maatregelen voor zelfstandigen via SURE actief ondersteunt en miljoenen Europeanen helpt om deze moeilijke tijden door te komen.”

Achtergrondinformatie

Op 24 november heeft de Europese Commissie voor de derde keer sociale obligaties uitgegeven in het kader van SURE, voor een totale waarde van 8,5 miljard euro. De uitgifte bestond uit één enkele tranche die in juli 2035 moet worden terugbetaald.

De uitgifte werd zeer enthousiast onthaald op de kapitaalmarkten. Het orderboek was het grootste ooit voor een benchmarkemissie in één enkele tranche en de uitgifte is de grootste transactie met een 15-jarige looptijd door een supranationale emittent tot nu toe. De gunstige prijsvoorwaarden als gevolg van de grote belangstelling van investeerders worden rechtstreeks doorgegeven aan de lidstaten die de leningen ontvangen.

De door de EU in het kader van SURE uitgegeven obligaties krijgen het label sociale obligatie. Dankzij dit label kunnen beleggers in deze obligaties erop vertrouwen dat de aangetrokken middelen een echt sociaal doel zullen dienen.

Meer informatie

SURE-verordening

Factsheet (in het Engels): SURE - Ondersteuning van de lidstaten bij de bescherming van mensen op het werk en de werkgelegenheid

Vragen en antwoorden: Commissie stelt SURE voor

Coronavirus: EU-respons

Kader voor sociale obligaties

Website van SURE

Website over de EU als kredietnemer

Relaties met investeerders