Kreeftendeal krijgt groen licht van Europees Parlement - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 19 januari 2021
kalender

Kreeftendeal krijgt groen licht van Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 november 2020.

Het Europees Parlement gaat akkoord met afschaffing van EU-tarieven op kreeften in ruil voor tariefverlaging van de Verenigde Staten op diverse EU-producten.

In ruil voor de afschaffing van douanerechten op levende en bevroren kreeften geïmporteerd uit de VS krijgt de EU belastingvrijstelling van gelijke economische waarde voor eigen producten, zoals bereidde maaltijden, soorten glaswerk en aanstekers. Dit is de eerste onderhandelde tariefverlaging tussen de EU en de VS in meer dan twintig jaar en het is van toepassing op alle WTO-handelspartners.

Het Parlement steunt de deal met 638 stemmen voor, 45 stemmen tegen en 11 onthoudingen en noemt het een “basis voor hernieuwd constructieve trans-Atlantisch engagement”.

De resolutie merkt op dat de EU en de VS nog verwikkeld zijn in een onopgelost geschil over Amerikaanse tarieven uit juni 2018 op Europees staal, aluminium en landbouwproducten.

Rapporteur Bernd Lange (S&D, Duitsland) zei: “De laatste jaren worden de handelsrelaties tussen de EU en de VS gekenmerkt door spanning. Deze deal over kreeften laat duidelijk zien dat de EU samenwerking kiest boven confrontatie. De VS moet stoppen met onze bedrijven eenzijdige tarieven op te leggen. We moeten de zaak Airbus-Boeing oplossen en verkennen hoe we samen verder gaan, bijvoorbeeld op het gebied van WTO-hervorming. We moeten herinneren dat we gemeen hebben dat wat ons scheidt,” zei de rapporteur die ook voorzitter is van de commissie Internationale handel.

Vervolgstappen

De lidstaten hebben de verordening al goedgekeurd. Na de plenaire stemming van het Parlement, gaat de verordening in werking op de dag nadat het is verschenen in het Publicatieblad van de EU, met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus.

Achtergrond

In de eerste tariefverlaging tussen de EU en VS in twintig jaar hebben de partners op 21 augustus afgesproken om invoerrechten af te schaffen of te verlagen op een klein aantal tarieflijnen ter waarde van €168 miljoen aan EU- en VS-export. De lijst met producten is hier te vinden.


1.

Relevante EU dossiers