Inclusie voor iedereen: Commissie presenteert actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 24 november 2020.

De Commissie presenteert vandaag het actieplan voor integratie en inclusie voor de periode 2021-2027. Het actieplan stimuleert inclusie voor iedereen. Het erkent de belangrijke bijdrage van migranten aan de EU en pakt de belemmeringen aan die kunnen verhinderen dat mensen met een migratieachtergrond, zowel nieuwkomers als burgers, deel gaan uitmaken van de Europese samenleving. Het actieplan is gebaseerd op het principe dat zowel de persoon zelf als de gastgemeenschap een inspanning moet leveren voor inclusieve integratie. Het omvat nieuwe acties die gebaseerd zijn op de resultaten van het vorige actieplan uit 2016.

Margaritis Schinas i, vicevoorzitter belast met de bevordering van de Europese levenswijze: “Inclusie is waar de Europese levenwijze voor staat. Het integratie- en inclusiebeleid is van wezenlijk belang voor nieuwkomers en lokale gemeenschappen, en draagt bij tot een hechte samenleving en een sterke economie. Iedereen die het recht heeft om in Europa te verblijven, moet toegang hebben tot de nodige instrumenten om zich volledig te ontplooien en de rechten en plichten te aanvaarden die op onze Unie van toepassing zijn.”

Ylva Johansson i, commissaris voor Binnenlandse Zaken: “Migranten zijn niet “zij”, maar “wij”. Iedereen moet mee voor de samenhang en de welvaart van onze maatschappij zorgen. Integratie en inclusie houden in dat naar migrantengemeenschappen wordt geluisterd en dat iedereen dezelfde rechten geniet, ongeacht zijn of haar achtergrond. Inclusieve integratie betekent dat iedereen dezelfde middelen en ondersteuning krijgt om bij te kunnen dragen aan de samenleving, zodat migranten zich volledig kunnen ontplooien en onze samenleving hun kracht en vaardigheden kan benutten.”

Een Europese benadering van integratie en inclusie

Zoals in het nieuwe migratie- en asielpact wordt beklemtoond, is een succesvol integratie- en inclusiebeleid een wezenlijk onderdeel van een goed beheerd en doeltreffend migratie- en asielbeleid. Het is ook essentieel voor de maatschappelijke samenhang en een dynamische economie die voor iedereen werkt.

Het actieplan stelt doelgerichte en aangepaste steun voor, met aandacht voor individuele kenmerken zoals geslacht of religieuze achtergrond, die specifieke uitdagingen kunnen vormen voor mensen met een migratieachtergrond. Het succes van integratie en inclusie hangt af van vroegtijdige actie en langdurige inzet.

In de eerste plaats zijn de nationale regeringen verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het sociaal beleid, maar de EU steunt de lidstaten in belangrijke mate met subsidies, richtsnoeren en het stimuleren van partnerschappen. De belangrijkste acties zijn gericht op:

  • Inclusief onderwijs vanaf jonge leeftijd tot het hoger onderwijs, waarbij de klemtoon wordt gelegd op de eenvoudige erkenning van kwalificaties en het permanent leren van talen, met financiële steun van de EU.
  • Betere arbeidskansen en erkenning van vaardigheden zodat de bijdrage van migrantengemeenschappen, en met name van vrouwen, ten volle wordt gewaardeerd en zij steun krijgen om zich volledig te ontplooien. De Commissie zal met sociale en economische partners en met werkgevers samenwerken om de integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen en ondernemerschap te steunen, en om het voor werkgevers gemakkelijker te maken om vaardigheden te erkennen en te beoordelen.
  • Betere toegang tot gezondheidsdiensten, met inbegrip van geestelijke gezondheidszorg, voor mensen met een migratieachtergrond. Naast specifieke EU-financiering is het actieplan erop gericht mensen te informeren over hun rechten, en erkent het de specifieke problemen waarmee vrouwen worden geconfronteerd, vooral tijdens en na een zwangerschap. Ook ondersteunt het actieplan de lidstaten bij de uitwisseling van beste praktijken.
  • Toegang tot geschikte en betaalbare woningen, gesubsidieerd door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Fonds voor asiel en migratie en InvestEU, evenals financieringsplatforms om op lokaal en regionaal niveau ervaringen uit te wisselen over de strijd tegen discriminatie op de woningmarkt en tegen segregatie.

Het actieplan zal worden uitgevoerd door EU-financiering te mobiliseren en partnerschappen te sluiten met alle betrokkenen: migranten, gastgemeenschappen, sociale en economische partners, het maatschappelijk middenveld, lokale en regionale autoriteiten en de privésector. Het zal gastgemeenschappen mondiger maken en hun rol in het opstellen en uitvoeren van integratiemaatregelen en -programma's ondersteunen, waarbij tevens nadruk wordt gelegd op de verantwoordelijkheid van de betrokkenen om deel te nemen aan de samenleving van het gastland. De toegang tot diensten zal worden gemoderniseerd door het gebruik van digitale instrumenten. Ten slotte zal de empirische onderbouwing worden verbeterd voor de verdere ontwikkeling van het beleid en voor een goede controle van de resultaten.

Achtergrond

Momenteel zijn ongeveer 34 miljoen EU-inwoners geboren buiten de EU (ongeveer acht procent van de bevolking). Tien procent van de jonge mensen (15 tot 34 jaar) die in de EU geboren zijn, heeft minstens één ouder die elders is geboren. Migranten en EU-burgers met een migratieachtergrond spelen een belangrijke rol in de Europese samenleving en in diverse economische sectoren, ook als essentiële arbeidskrachten. Zij worden echter nog altijd geconfronteerd met problemen op het vlak van onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en sociale inclusie (zie statistieken).

Het actieplan voor integratie en inclusie is een aanvulling op de bestaande en toekomstige EU-strategieën voor gelijkheid en sociale samenhang om te waarborgen dat iedereen volledig wordt opgenomen in en kan deelnemen aan de Europese samenleving. Het zal worden uitgevoerd samen met het toekomstige actieplan voor de uitvoering van de Europese pijler voor sociale rechten en het actieplan van de EU tegen racisme. Het zal nauw worden gekoppeld aan het strategisch EU-kader voor de gelijkheid, inclusie en participatie van de Roma; de strategie voor gendergelijkheid 2020-2025; de strategie voor gelijkheid van lhbtiq'ers 2020-2025, de toekomstige strategie voor de bestrijding van antisemitisme en het verslag over het EU-burgerschap.

Meer informatie

Actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027

Werkdocument van de diensten van de Commissie

Rapport over de openbare raadpleging over de integratie en inclusie van migranten en mensen met een migratie-achtergrond

Analyse van de antwoorden op de openbare raadpleging over de integratie en inclusie van migranten en mensen met een migratie-achtergrond

MEMO: Integratie en inclusie

Factsheet: EU-actieplan voor integratie en inclusie

Website over integratie