Videoconferentie van de Ministers van Europese Zaken, 17 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 17 november 2020, 19:00.

Voornaamste resultaten

Dialoog over de rechtsstaat

De ministers hebben de eerste jaarlijkse dialoog over de rechtsstaat gehouden, met bijzondere aandacht voor de situatie in 5 specifieke lidstaten. België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken en Estland waren de eerste landen waar belangrijke ontwikkelingen werden onderzocht [protocollaire volgorde].

Een van de besproken elementen was het eerste jaarverslag van de Europese Commissie over de rechtsstaat van september 2020, dat 4 onderwerpen behandelde: rechtsstelsels, het kader voor corruptiebestrijding, mediapluriformiteit en andere institutionele kwesties in verband met checks-and-balances.

Michael Roth, Duits Staatsminister voor Europese Zaken

De landenspecifieke bespreking is een volledig nieuw element in de jaarlijkse dialoog van de Raad over de rechtsstaat. Het is de bedoeling een positieve en constructieve sfeer te creëren waarin problematische ontwikkelingen kunnen worden geïdentificeerd voor het te laat is en waar beste praktijken kunnen worden uitgewisseld. Zo willen we een preventieve dialoog tot stand brengen en een gemeenschappelijke visie ontwikkelen over de rechtsstaat, wat een van de kernwaarden van de EU is.

Michael Roth, Duits Staatsminister voor Europese Zaken

Eerste jaarverslag over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in de Europese Unie, 30 september 2020 (Europese Commissie)

Uitbreiding

Het Duitse voorzitterschap informeerde de ministers over het algemene EU-standpunt en de procedures voor toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië. Er is een onderhandelingskader nodig om de toetredingsgesprekken met een kandidaat-lidstaat formeel te openen. Het voorzitterschap wil dat de onderhandelings­kaders en de interne regelingen tijdig worden goedgekeurd, zodat - mits aan de voorwaarden is voldaan - de eerste intergouvernementele conferenties met de 2 kandidaat-lidstaten nog in 2020 kunnen plaatsvinden. Daarmee gaan de procedures officieel van start.

Conclusies van de Raad over uitbreiding en het stabilisatie- en associatieproces, die de Raad op 25 maart 2020 via de schriftelijke procedure heeft aangenomen

Mededeling van de Commissie van 5 februari 2020: Bevordering van het toetredingsproces - Een geloofwaardig EU-perspectief voor de Westelijke Balkan

Volgend meerjarig financieel kader en herstelpakket

De ministers maakten een stand van zaken op van het volgende meerjarig financieel kader (MFK) en het herstelpakket.

Op 5 november bereikten het voorzitterschap en de onderhandelaars van het Europees Parlement een voorlopig akkoord over een nieuw algemeen conditionaliteits­stelsel voor de EU‑begroting. De contacten met het Europees Parlement en de Commissie om de goedkeuring van het Parlement voor de MFK-verordening te verkrijgen, werden op 10 november afgesloten. Hierdoor kon het volledige pakket ter goedkeuring aan de lidstaten worden voorgelegd.

Tijdens de bespreking betreurden de ministers dat er in het goedkeuringsproces nieuwe hindernissen zijn gerezen, die een tijdige aanneming van het volgende meerjarig financieel kader en het herstelpakket in gevaar brengen. Verscheidene sprekers onderstreepten de ernst van de situatie en pleitten voor een verantwoorde benadering vanuit het oogpunt van de tweede golf van de COVID-19-pandemie, waardoor EU-programma's en financiële steun bijzonder belangrijk zijn voor burgers en bedrijven, en voor het economisch herstel.

EU-langetermijnbegroting 2021-2027

Europese Raad van december

De ministers bespraken de agenda van de Europese Raad op 10 en 11 december. De Europese Raad zal de situatie evalueren en de algemene coördinatie-inspanning in verband met de COVID-19-pandemie bespreken, inclusief de werkzaamheden rond vaccins en tests.

De Europese Raad zal op klimaatverandering terugkomen teneinde een nieuw EU-emissie­reductie­streefcijfer voor 2030 te bepalen en zal zich beraden op veiligheids­vraagstukken, met name de strijd tegen terrorisme en gewelddadig extremisme.

Ook de situatie in het oostelijke Middellandse Zeegebied en de betrekkingen met Turkije komen opnieuw aan bod.

De Europese Raad zal een strategische bespreking houden over de betrekkingen van de EU met het zuidelijk nabuurschap.

Europese Raad van 10-11 december 2020

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-GAC-101120

Videoconferentie

17 november 2020

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN