Europarlementariërs stemmen voor ‘recht op reparatie’

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 26 oktober 2020.

De Europarlementariërs willen het ‘recht op reparatie’ van producten garanderen en consumenten beter informeren over de duurzaamheid ervan. Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Op voorstel van de Europese Groenen zet het Europarlement stappen van een wegwerpeconomie naar een duurzamere interne markt."

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Consumentenrecht

De Commissie Interne Markt wil het recht op reparatie vastleggen in het consumentenrecht. Hiervoor moeten informatie en handleidingen voor reparatie en onderhoud gratis beschikbaar worden. Reserveonderdelen moeten voor lange tijd te verkrijgen zijn, binnen een redelijke termijn geleverd worden en voor een redelijke prijs gekocht kunnen worden. Van Sparrentak: “Het recht op reparatie is essentieel om van de huidige wegwerpeconomie naar een kringloopeconomie over te stappen.”

Ook stemde de Interne Markt Commissie ervoor om consumenten betere informatie te geven bij aankoop van een product. Van Sparrentak: “Als iemand weet hoe lang een product meegaat, wat het energiegebruik is en of het gemakkelijk te repareren is, wordt een duurzame keuze veel makkelijker.”

Duurzaamheid

Het Europees Parlement wil ook actie op gebied van softwareupdates, door updates voor het oplossen van fouten en updates voor het verbeteren van functies te scheiden. Van Sparrentak: “Nu moeten mensen perfect werkende telefoons of tablets weggooien, omdat ze er geen updates meer voor ontvangen en dus onbruikbaar worden. Dit is natuurlijk te gek voor woorden: het zorgt uitsluitend voor alleen maar meer elektronisch afval en nog meer verkoop van nieuwe producten.”

Over het rapport wordt later dit jaar nog door het voltallige Europarlement gestemd. Daarna is de Europese Commissie aan zet om wetsvoorstellen te doen op vlak van consumentenbescherming en duurzaamheid van producten.