Hoogtepunten plenaire vergadering: Duits voorzitterschap, EU-herstel, mobiliteit, volksgezondheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 13 juli 2020.

EP-leden bespraken de doelstellingen van het Duitse voorzitterschap, de rol van de EU in volksgezondheid en keurden nieuwe regels voor wegvervoer goed tijdens de plenaire sessie van juli.

Duits voorzitterschap

EP-leden bespraken op woensdag de doelstellingen en de strategie van het Duitse voorzitterschap van de Raad met bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen.

EU-begroting en herstelplan

EP-leden waarschuwden tijdens een debat op woensdag dat het Parlement niet genegeerd mag worden tijdens gesprekken over de volgende EU-meerjarenbegroting en het herstelpakket met grote nadruk op de nood aan EU eigen middelen.

Volksgezondheidbeleid

De EU moet een grotere rol spelen om de volksgezondheid te verbeteren om beter op noodsituaties te kunnen reageren zoals Covid-19, zeiden EP-leden in een resolutie op vrijdag. Ze bespraken het op woensdag tijdens een debat met gezondheidscommissaris Stella Kyriakides en de Raad.

Hervorming van de wegvervoersector

Het Parlement stemde op woensdag in met de herziening van de regels om de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs te verbeteren en een einde te maken aan de verstoring van de concurrentie in het wegvervoer.

Witwassen van geld

Europarlementsleden debatteerden over het actieplan van de Europese Commissie om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme aan te pakken, inclusief maatregelen voor de komende 12 maanden. In een resolutie die op vrijdag werd goedgekeurd, benadrukten EP-leden enkele gebieden waar nog werk is, zoals het identificeren van landen met een hoog risico en nepbedrijven of lege vennootschappen in de EU.

Jeugdwerkgelegenheidsinitiatief

Europarlementariërs steunden de verhoging van het budget voor het werkgelegenheidsinitiatief voor jongeren (YEI) tot €145 miljoen voor 2020. YEI financiert stages, arbeidsbemiddeling en opleiding voor jongeren in regio’s met een hoge jeugdwerkloosheid.

Richtlijnen voor financiering van energieprojecten en energieopslag

Op vrijdag riep het Parlement op om de richtlijnen voor de financiering van grensoverschrijdende, trans-Europese energie-infrastructuurprojecten te herzien om beter aan te sluiten bij het EU-klimaatbeleid. Ze vroegen ook om méér en betere oplossingen voor energieopslag om zo het aandeel van hernieuwbare energie in de EU te kunnen verhogen.

Steun voor Syrische vluchtelingen in buurlanden

Op vrijdag keurde het Parlement €585 miljoen goed om Syrische vluchtelingen in buurlanden te steunen.

Venezuela

De humanitaire crisis in Venezuela heeft tijdens de voorbije jaren geleid tot het vertrek van miljoenen mensen met een regionale migratiecrisis als resultaat. Op donderdag drong het Parlement aan op het dringende herstel van democratie en rechtstaat in het land.

Richtlijnen rond werkgelegenheid

Op vrijdag keurden EP-leden een resolutie goed voor radicale maatregelen om groot banenverlies en een diepe recessie te voorkomen. Het Parlement spoorde de Commissie aan om de EU-richtlijnen inzake werkgelegenheid te herzien in de nasleep van de pandemie en om beter voorbereid te zijn op toekomstige crisissen.

Chemische strategie voor duurzaamheid

Europarementsleden dringen aan bij de Commissie om meer actie te ondernemen tegen gevaarlijke chemicaliën en eisen aangepaste regelgeving om kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen beter te beschermen.

Meer over de plenaire sessie

Ontdek het Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20200630STO82388