Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 10 juli 2020.

Voornaamste resultaten

COVID-19: economische gevolgen en herstel­maatregelen

De ministers hebben van gedachten gewisseld over de vorderingen met de uitvoering van de COVID-19-maatregelen op EU-niveau. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) gaven hun beoordeling van de situatie.

Dit is een cruciale fase in onze respons op de economische gevolgen van de COVID-19-crisis. Wij zullen onze inspanningen opvoeren om ervoor te zorgen dat bedrijven, werknemers en lidstaten toegang krijgen tot de fondsen waarover we dit voorjaar overeenstemming hebben bereikt. Parallel daarmee, en niet minder belangrijk, wordt er onderhandeld over het herstelplan. De ministers hebben vandaag herhaald dat zij vastbesloten zijn snel met doeltreffende maatregelen te komen voor een krachtig herstel.

Olaf Scholz, minister van Financiën en vicekanselier van Duitsland

De ministers maakten de balans op van de uitvoering van de 3 vangnetten:

de "crisisondersteuning bij een pandemie" die het ESM aan de lidstaten verstrekt: dit instrument, gebaseerd op een bestaande preventieve kredietlijn van het ESM en aangepast in het licht van de COVID-19-crisis, is op 15 mei 2020 operationeel geworden

de tijdelijke steun om het risico op werkloosheid in noodsituaties te beperken (SURE): deze door de Commissie beheerde regeling kan de lidstaten tot € 100 miljard aan leningen verstrekken tegen gunstige voorwaarden, en zal operationeel worden zodra alle lidstaten hun garanties hebben verstrekt - dit proces wordt naar verwachting in juli afgerond

het pan-Europese garantiefonds van de EIB ter ondersteuning van bedrijven: dit fonds van € 25 miljard, dat investeringen in alle bedrijfstakken van de EU moet aantrekken, zal operationeel worden zodra lidstaten die ten minste 60% van het EIB-kapitaal vertegenwoordigen, hun garanties hebben verstrekt - dit fonds wordt naar verwachting in juli afgerond

De ministers evalueerden ook de werkzaamheden rond het herstel van de EU na de coronacrisis. In afwachting van een besluit van de Europese Raad wordt voortgewerkt aan de technische aspecten van de wetgeving inzake het herstelplan.

COVID‑19: EU-respons op de economische schade (achtergrond­informatie)

Kapitaalmarktenunie

Thomas Wieser, de voorzitter van het Forum op hoog niveau over de kapitaal­markten­unie (KMU), presenteerde het eindverslag (van 10 juni) van het forum. Dat verslag bevat 17 aanbevelingen om de grootste belemmeringen op de kapitaal­markten van de EU weg te nemen en het concurrentie­vermogen van die kapitaal­markten te vergroten.

De ministers bespraken de prioriteiten bij de totstandbrenging van de KMU, waarbij het met name zaak is de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen en na de brexit solide, in de EU gevestigde alternatieven voor kapitaal­markten op te zetten. Deze bespreking zal worden meegenomen bij de voorbereiding van een nieuw KMU-actieplan van de Commissie, dat naar verwachting eind dit jaar zal worden bekendgemaakt.

Het versterken van de kapitaal­markten­unie zal een van de economische top­prioriteiten van ons voorzitterschap zijn. Voor de kapitaalmarkten is een cruciale rol weggelegd in het herstel na de coronacrisis: ze moeten extra financierings­bronnen voor onze ondernemingen verschaffen en de groene en digitale transformatie faciliteren. Ons doel is om in de Raad, vóór het einde van het jaar, tot een gemeenschappelijke aanpak over de prioriteiten voor de verdere versterking van dit initiatief te komen.

Olaf Scholz, minister van Financiën en vicekanselier van Duitsland

Forum op hoog niveau kapitaalmarktenunie (Europese Commissie)

Convergentieverslagen

De ministers debatteerden over de convergentie­verslagen van de Europese Commissie en de ECB van 10 juni. Daarin staat of niet-eurolanden aan de voorwaarden voldoen om de eenheids­munt in te voeren. Het betreft 7 landen: Bulgarije, Hongarije, Kroatië, Polen, Roemenië, Tsjechië en Zweden.

De verslagen zijn gebaseerd op convergentie­criteria zoals prijs­stabiliteit, gezonde overheids­financiën, wissel­koers­stabiliteit en convergentie van de rente­tarieven op lange termijn. Ook wordt beoordeeld in hoeverre de nationale wetgeving voldoet aan de regels van de economische en monetaire unie (EMU). In de verslagen werd geconcludeerd dat voorlopig geen van de landen voldoet aan alle formele voorwaarden voor toetreding tot de eurozone.

Convergentieverslag 2020 (Europese Commissie)

Convergentieverslag 2020 (Europese Centrale Bank)

Informatie van het voorzitterschap

Het Duitse voorzitterschap presenteerde zijn prioriteiten op het gebied van economie en financiën. Centraal staat de brede en ambitieuze Europese respons op de COVID-19-pandemie. Ook zal het voorzitterschap werken aan de modernisering van het fiscale beleid van de EU, de versterking van de bankenunie, de bevordering van de kapitaal­markten­unie, een veilige en innovatieve digitalisering van de financiële­diensten­sector, en de strijd tegen witwassen en terrorisme­financiering. Ook duurzame financiering blijft een belangrijk thema.

Het voorzitterschap informeerde de ministers ook over de voorbereiding van de komende bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20, en over actuele internationale kwesties.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-ECOFIN-10-0720

Videoconferentie

10 juli 2020

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN