Tsjechische premier en Europees Parlement ruziën verder over controle uitgaven

woensdag 1 juli 2020, 13:51

DEN HAAG (PDC i) - Het Europees Parlement i (EP) weerlegt de claim van de Tsjechische premier Babis i dat het EP niets te maken zou hebben met hoe Europese fondsen in zijn land worden besteed. Volgens Babis is dat een zaak van de lidstaten zelf. Het Europees Parlement stelt dat zij uiteindelijk beslist of de uitgaven die de EU doet in orde zijn of niet, verwijzend naar de kwijtingsprocedure i.

De ruzie tussen het EP en Babis heeft te maken met mogelijke belangenverstrengelingen van Babis. Volgens het EP is Babis actief betrokken bij het reilen en zeilen van één van zijn bedrijven - een rol waar hij afstand van had moeten doen toen hij premier werd. Dat bedrijf, Agrofert, ontvangt miljoenen aan EU-subsidies. Het EP vind het niet kunnen dat hij als premier meebeslist over een Europese begroting waar hij als zakenman direct van kan profiteren. En het EP zegt dat het alle recht heeft om onderzoek te doen naar die verstrekte subsidies, omdat het hier gaat om Europees geld.

Babis ontkent deze beschuldigingen en verwijt het EP dat ze allerlei onderzoeken zijn gestart in Tsjechië zonder toestemming van de Tsjechische autoriteiten.

Babis heeft zich nogal ondiplomatiek uitgelaten over de EP-commissie die de begroting controleert, en Tsjechische leden daarvan uitgemaakt voor verraders. Het EP verwijt Babis ook dat hij daarmee een klimaat heeft geschapen dat heeft geleid tot recente doodsbedreigingen aan die Tsjechische Europarlementariërs.

Bron: EU Observer, Europees Parlement