Europees Parlement wil gepersonaliseerde advertenties verbieden

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op vrijdag 19 juni 2020, 2:01.

Europees Parlement wil gepersonaliseerde advertenties verbieden

Vandaag werd bekend dat een grote meerderheid van het Europese Parlement instemt met het voorstel van PvdA-Europarlementariër Paul Tang om gepersonaliseerde advertenties op het internet te verbieden. Tang: “Het Europees Parlement slingert hiermee, als een strijd tussen David en Goliath, een steen richting het hoofd van de Amerikaanse techreuzen, die onze persoonlijke data als verdienmodel gebruiken om de concurrentie buiten de deur te houden. Dit is pas de eerste steen die wordt gegooid, maar het is geweldig nieuws”.

Donderdag stemden 503 van de 701 Europarlementariërs voor het amendement van Tang, maar het was nog niet zeker of het mededingingsrapport waar het voorstel onder valt, werd aangenomen. Vrijdag werd bekend gemaakt dat ook daar een ruime meerderheid voor stemde, waardoor Tangs voorstel nu het officiële standpunt van het Europees Parlement is geworden.

Paul Tang, die namens het Europees Parlement een van de onderhandelaars is over de wetgeving voor alle digitale diensten, ziet de uitspraak van het parlement als het breekijzer om de verdienmodellen van Facebook en Google open te breken en te veranderen:

“We zien dat de big tech hun marktmacht blijft uitbreiden door persoonlijke data als handelswaar te beschouwen. Naast inbreuk van onze privacy, is zo’n verdienmodel ongezond en ziekmakend voor het internet.”

De afgelopen twee dagen organiseerde Tang voor de kantoren van Facebook in Brussel en Amsterdam acties om zijn boodschap tot in het hoofdkantoor van Facebook-eigenaar Zuckerberg te laten horen. Ook heeft Tang een petitie opgezet met de titel #AdsZuck om bedrijfs- en regeringsleiders op te roepen gepersonaliseerde advertenties te verbieden.

Teken hier de petitie

19 juni 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Tang eist verbod persoonlijke advertentiesNextNext post:Europarlementariër Paul Tang: ‘Persoonlijke advertenties zijn een smet op het internet’

Gerelateerde berichten

Tang eist verbod persoonlijke advertenties

19 juni 2020

ECB moet aanzetten tot economisch herstel, en niet tot schade aan mens en planeet

8 juni 2020

Blog: Stilte is geen optie

5 juni 2020

Webinar VII: Een nieuwe sociale beweging?

Geef een reactie Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reactie

Naam * Email * Website

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post comment

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang