ECB moet aanzetten tot economisch herstel, en niet tot schade aan mens en planeet

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op maandag 8 juni 2020, 2:10.

ECB moet aanzetten tot economisch herstel, en niet tot schade aan mens en planeet

In een hoorzitting met ECB president Christine Lagarde, heb ik aangedrongen op een herziening van de opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank.

Nu nog koopt de ECB obligaties van bedrijven die zware schade toebrengen aan mens en milieu. Zo worden obligaties van Shell, Total en British American Tobacco opgekocht. Lagarde heeft vaak aangegeven het ECB beleid te willen verduurzamen, maar daden blijven achterwege. Juist nu de ECB snel grote hoeveelheden geld in de economie pompt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat dit geld op de juiste plek terechtkomt. Bedrijven die mens of milieu schade toebrengen, moeten worden uitgesloten.

Juist nu de ECB snel grote hoeveelheden geld in de economie pompt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat dit geld op de juiste plek terechtkomt.

De ECB opkoopprogramma’s verlagen de kosten voor bedrijven om te lenen. Dit heeft als doel bedrijven ruimte te geven deze crisis goed door te komen en te blijven investeren in onze economie.

Bedrijven die mens of milieu schade toebrengen, moeten worden uitgesloten.

Helaas wordt het geld van de ECB grotendeels doorgesluisd naar aandeelhouders. Shell en British American Tobacco hebben elk €1,3 miljard aan dividenden uitgekeerd. Op het hoogtepunt van de crisis. En de eigenaar van modebedrijf Luis Vutton heeft meer dan €600 miljoen aan dividenden gekregen. Zo worden de miljardairs tijdens deze crisis alleen maar rijker. Vandaar dat ik Lagarde heb gezegd het aankoopprogramma ingrijpend aan te passen.

8 juni 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Blog: Stilte is geen optie

Gerelateerde berichten

Blog: Stilte is geen optie

5 juni 2020

Webinar VII: Een nieuwe sociale beweging?

Rutte en Hoekstra, denk ook aan onze blauwe trots met gele sterren

4 juni 2020

Blog: Naar wie luisteren we?

29 mei 2020

Geef een reactie Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reactie

Naam * Email * Website

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post comment

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang