Verordening 2020/699 - Tijdelijke maatregelen inzake de algemene vergaderingen van Europese vennootschappen (SE's) en van Europese coöperatieve vennootschappen (SCE's)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 27 mei 2020 gepubliceerd en is op 28 mei 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2020/699 van de Raad van 25 mei 2020 betreffende tijdelijke maatregelen inzake de algemene vergaderingen van Europese vennootschappen (SE's) en van Europese coöperatieve vennootschappen (SCE's)

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU) 2020/699 of 25 May 2020 on temporary measures concerning the general meetings of European companies (SEs) and of European Cooperative Societies (SCEs)
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2020/699
Origineel voorstel COM(2020)183 NLEN
Celex-nummer i 32020R0699

3.

Key dates

Document 25-05-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 27-05-2020; PB L 165 p. 25-26
Inwerkingtreding 28-05-2020; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Deadline 31-12-2020; zie art 1 en 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

27.5.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 165/25

 

VERORDENING (EU) 2020/699 VAN DE RAAD

van 25 mei 2020

betreffende tijdelijke maatregelen inzake de algemene vergaderingen van Europese vennootschappen (SE's) en van Europese coöperatieve vennootschappen (SCE's)

(Voor de EER relevante tekst)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 352,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Ter beperking van de uitbraak van COVID-19, die op 11 maart 2020 door de Wereldgezondheidsorganisatie tot een pandemie werd verklaard, hebben de lidstaten een reeks ongeziene maatregelen getroffen, met name maatregelen op het gebied van afzondering en social distancing van personen.

 

(2)

Dergelijke maatregelen kunnen vennootschappen en coöperatieve vennootschappen beletten hun wettelijke verplichtingen uit hoofde van het nationale en het Unievennootschapsrecht na te komen, met name doordat zij het voor die vennootschappen zeer moeilijk maken algemene vergaderingen te houden.

 

(3)

Op nationaal niveau hebben de lidstaten noodmaatregelen genomen ter ondersteuning van vennootschappen en coöperatieve vennootschappen, die hen in de huidige uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van de COVID-19-pandemie de nodige instrumenten en flexibiliteit bieden. Veel lidstaten hebben met name het gebruik van digitale instrumenten en processen voor het houden van algemene vergaderingen mogelijk gemaakt en de termijnen voor het houden van algemene vergaderingen in 2020 verlengd.

 

(4)

Op Unieniveau worden Europese vennootschappen (SE’s) gereglementeerd bij Verordening (EG) nr. 2157/2001 van de Raad (1) en Europese coöperatieve vennootschappen (SCE’s) bij Verordening (EG) nr. 1435/2003 van de Raad (2). Beide verordeningen vereisen dat binnen zes maanden na het einde van het boekjaar een algemene vergadering wordt gehouden. Gezien de huidige uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van de COVID-19-pandemie moet een tijdelijke uitzondering op dat vereiste worden toegestaan. Aangezien het houden van algemene vergaderingen essentieel is om ervoor te zorgen dat wettelijk vereiste of economisch noodzakelijke besluiten tijdig worden genomen, moet SE’s en SCE’s worden toegestaan hun algemene vergaderingen te houden binnen 12 maanden na het einde van het boekjaar, zij het uiterlijk op 31 december 2020. Aangezien het gaat om een tijdelijke maatregel in verband met de uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van de COVID-19-pandemie moet die uitzondering alleen van toepassing zijn op algemene vergaderingen die in 2020 moeten worden gehouden.

 

(5)

Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) voorziet voor de vaststelling van deze verordening in geen andere bevoegdheden dan die uit hoofde van artikel 352.

 

(6)

Daar de doelstelling van deze verordening, namelijk het bieden van een tijdelijke noodoplossing voor SE's en SCE's waardoor zij kunnen afwijken van de bepalingen van Verordening (EU) nr. 2157/2001 en Verordening (EU) nr. 1435/2003 betreffende het tijdstip van de algemene vergaderingen, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt, maar vanwege de omvang en de gevolgen ervan beter door de Unie kan worden verwezenlijkt, kan de Unie, overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om die doelstelling te verwezenlijken.

 

(7)

Aangezien...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.