Op de agenda: Covid-19 herstelplan, begroting voor onvoorziene uitgaven, autobanden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 mei 2020.

Link naar de video: Op de agenda

Tijdens de plenaire sessie die op woensdag start, zullen EP-leden bekijken hoe de begroting Europa uit de coronacrisis kan helpen en zullen ze stemmen over nieuwe etikettering van banden.

Steun voor de economie

Economische activiteiten zijn enorm afgenomen door de coronavirus-uitbraak en de EU bekijkt verschillende manieren om het terug op te starten. De Europese Commissie zal naar verwachting een nieuw plan voorstellen om de 2021-2027 EU-begroting te verhogen om herstelmaatregelen te financieren. EP-leden zullen dit woensdag met de Commissie en de Raad bespreken en zullen later in de week hierover een resolutie stemmen.

Een akkoord bereiken over een financieel miljardenplan neemt tijd in beslag en er is steeds meer kans op vertragingen vóór de begroting van 2021-2027 van start kan gaan. EP-leden zullen op woensdag over een resolutie stemmen om de Commissie op te roepen om tegen 15 juni een begroting voor onvoorziene uitgaven voor te stellen om verstoringen te vermijden voor landbouwers, KMO’s en organisaties die op EU-steun rekenen.

Ontdek de tien dingen die de EU doet om het coronavirus in te dammen.

Etikettering van autobanden

Het Parlement zal woensdag stemmen over nieuwe etikettering voor autobanden om ervoor te zorgen dat consumenten de nodige informatie hebben om voor brandstof-efficiënte banden te kiezen wanneer ze een aankoop doen.

Contact-tracing apps

Mobiele telefoon apps kunnen een belangrijke bondgenoot zijn in de strijd tegen Covid-19, omdat ze mensen kunnen traceren die in contact geweest zijn met een besmette persoon. EP-leden willen wel garanderen dat ze voldoen aan de gegevensbeschermingsregels van de EU. Donderdag zullen ze het tijdens een plenair debat bespreken.

Hongarije

De coronacrisis heeft voor nieuwe ongerustheid gezorgd over de rechtstaat in Hongarije omdat de overheid in Budapest nu de macht heeft om voor onbepaalde duur per decreet te regeren. EP-leden willen de situatie donderdag met de Raad en de Commissie evalueren.

Hergebruik van water

Het Parlement wil op woensdag stemmen over regels om het hergebruik van water voor landbouwirrigatie te stimuleren om de druk op drinkwatervoorziening te verlichten.

Kwijting

EP-leden zullen op woensdag stemmen om de uitvoering van de 2018 EU-begroting voor verschillende instellingen en agentschappen goed te keuren, ook beter bekend als de kwijtingsprocedure.

In de commissies

De Parlementaire commissies zullen samenkomen om een aantal zaken te bespreken, vanaf EU-plannen voor een circulaire economie gebaseerd op hergebruik, recyclage en biodiversiteit tot duurzame mobiliteit en ethische vragen rond artificiële intelligentie.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200506STO78506