Solidariteitsheffing voor streamingsdiensten

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 7 april 2020.

Streamingsdiensten, zoals Netflix, verdienen extra geld nu mensen veel meer thuis zijn. Tegelijkertijd zitten veel acteurs, muzikanten en andere creatieve makers zonder inkomen. Morgen hebben de EU-cultuurministers een videoconferentie over hoe de culturele sector door de coronacrisis heen geholpen kan worden.

GroenLinks wil dat de EU ervoor zorgt dat streamingsdiensten een eerlijke vergoeding betalen aan makers. GroenLinks roept cultuurminister Van Engelshoven vandaag op dit aan haar Europese collega’s voor te stellen tijdens de videoconferentie.

“Buitenlandse aanbieders van films en series on demand betalen niet of nauwelijks een vergoeding aan creatieve makers in Nederland. Dat is onder normale omstandigheden al niet ok, maar nu zeker niet. We kunnen de coronacrisis alleen het hoofd bieden als we dat samen doen”, aldus GroenLinks Tweede Kamerlid Niels van den Berge.

Buiten de boot

Flexwerkers, ZZP’ers en andere ondernemers hebben recht op een vangnet in deze crisis. Het is goed dat het kabinet met een pakket aan steunmaatregelen is gekomen. Maar veel ZZP’ers en andere ondernemers in de culturele sector vallen buiten de boot doordat ze net niet aan de voorwaarden voldoen. Ook flexwerkers vallen buiten de regeling.

“Dat moet veranderen. Flexwerkers, ZZP’ers en andere culturele ondernemers hebben recht op een werkend vangnet. Maar het zou mooi zijn als de online aanbieders die juist extra verdienen door de coronacrisis, solidair zouden zijn met hun collega-ondernemers in de creatieve sector die klappen vangen. GroenLinks roept de streamingsdiensten op om vooruitlopend op een mogelijke heffing, nu zelf al hun verantwoordelijkheid te nemen. Door een deel van hun inkomsten te doneren aan creatieve makers”, aldus van den Berge.