Sluiting EU-grenzen: LIBE voorzitter bepleit proportionaliteit en coördinatie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2020.

Verklaring voorzitter EP-Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) over herinvoering grenscontroles aan Schengen-binnengrenzen door coronavirus

"De afgelopen dagen hebben een aantal EU-lidstaten opnieuw grenscontroles ingevoerd aan hun binnengrenzen of zelfs hun grenzen helemaal gesloten voor bepaalde categorieën reizigers. Andere lidstaten overwegen dergelijke maatregelen momenteel”, zegt Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), voorzitter van de EP-Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

"Ik kan mij volledig vinden in de noodzaak van overheidsmaatregelen om sociale interactie te beperken om de verspreiding van het Coronavirus in te dammen. Maar ik dring er tegelijkertijd bij de lidstaten op aan steeds de beginselen van proportionaliteit en vooral solidariteit tussen de EU-lidstaten, non-discriminatie en de toepasselijke Schengenregels volledig te blijven respecteren.

Alleen samen, met een gecoördineerde aanpak, kunnen we de strijd tegen het coronavirus winnen.

De Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken volgt de situatie op de voet en verwacht van de Commissie, het voorzitterschap van de Raad en de lidstaten dat zij alle verworvenheden van het Schengengebied beschermen."

Achtergrond:

Verordening (EU) nr. 2016/399 betreffende een EU-code betreffende de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode) voorziet uitdrukkelijk dat de volksgezondheid een grond kan zijn om toegang te weigeren aan de Schengenbuitengrens (titel II), maar voorziet niet in de mogelijkheid om tijdelijke grenscontroles in te voeren aan een EU binnengrens om redenen van volksgezondheid (titel III).