Commissie stelt maatregelen voor om de gevolgen van COVID-19 voor de luchtvaartsector en het milieu te beperken

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2020.

De uitbraak van COVID-19 heeft grote gevolgen voor de internationale en de Europese luchtvaart. De situatie wordt elke dag slechter. Naar verwachting zal de terugval van het luchtverkeer zich in de komende weken voortzetten.

Om de gevolgen van de uitbraak te helpen beperken, zal de Europese Commissie gerichte wetgeving voorstellen om de luchtvaartmaatschappijen tijdelijk te ontheffen van hun verplichting uit hoofde van de EU-wetgeving om gebruik te maken van hun luchthavenslots.

Deze maatregel verlicht gedeeltelijk de druk op de Europese luchtvaartsector, en met name kleinere luchtvaartmaatschappijen, en is ook gunstig voor het milieu. De emissies van zogenaamde “spookvluchten”, waarbij luchtvaartmaatschappijen vluchten uitvoeren met zo goed als lege luchtvaartuigen om hun slots te behouden, zullen immers afnemen.

Adina Vălean i, commissaris voor Vervoer: “Deze tijdelijke maatregel zal luchtvaartmaatschappijen in staat stellen hun capaciteit aan te passen aan de daling van de vraag door COVID-19. Zonder deze maatregelen zouden luchtvaartmaatschappijen verplicht zijn vluchten te blijven uitvoeren, zelfs met bijna lege vliegtuigen, om hun huidige slots op EU-luchthavens te behouden. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de economie als het milieu. Gezien de hoogdringendheid zal de Commissie een wetgevingsvoorstel indienen en roept zij het Europees Parlement en de Raad op om deze maatregel snel aan te nemen volgens de medebeslissingsprocedure.”

Volgende stappen: De Commissie zal binnenkort een voorstel vaststellen om de EU-slotverordening te wijzigen. Deze wijziging moet vervolgens worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de EU.

Achtergrond: Een luchthavenslot is het recht van een luchtvaartmaatschappij om op een bepaald tijdstip van de dag op te stijgen of te landen op een overbelaste luchthaven. Volgens de Verordening betreffende de toewijzing van slots op EU-luchthavens (Verordening (EEG) nr. 95/93) geldt een “use it or lose it”-regel voor luchtvaartmaatschappijen: als ze minder dan 80 % van de hun toegewezen slots gebruiken, verliezen ze het recht op die slots in de volgende seizoenen.