Besluit 2020/243 - Standpunt EU met betrekking tot de voorstellen van verschillende partijen bij het Verdrag inzake de bescherming van trekkende wilde diersoorten tot wijziging van de bijlagen bij het Verdrag en tot intrekking van een bij dat Verdrag gemaakt voorbehoud op de dertiende vergadering van de Conferentie der partijen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 25 februari 2020 gepubliceerd en is op 13 februari 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/243 van de Raad van 13 februari 2020 inzake het namens de Europese Unie in te nemen standpunt met betrekking tot de voorstellen van verschillende partijen bij het Verdrag inzake de bescherming van trekkende wilde diersoorten tot wijziging van de bijlagen bij het Verdrag en tot intrekking van een bij dat Verdrag gemaakt voorbehoud op de dertiende vergadering van de Conferentie der partijen

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/243 of 13 February 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union in the thirteenth meeting of the Conference of the Parties to the Convention on the conservation of migratory species of wild animals as regards proposals from various parties to amend the Appendices to that Convention, and on the withdrawal of a reservation notified to that Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/243
Origineel voorstel COM(2020)8 NLEN
Celex-nummer i 32020D0243

3.

Key dates

Document 13-02-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 25-02-2020; PB L 53 p. 1-3
Inwerkingtreding 13-02-2020; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

25.2.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 53/1

 

BESLUIT (EU) 2020/243 VAN DE RAAD

van 13 februari 2020

inzake het namens de Europese Unie in te nemen standpunt met betrekking tot de voorstellen van verschillende partijen bij het Verdrag inzake de bescherming van trekkende wilde diersoorten tot wijziging van de bijlagen bij het Verdrag en tot intrekking van een bij dat Verdrag gemaakt voorbehoud op de dertiende vergadering van de Conferentie der partijen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake de bescherming van trekkende wilde diersoorten (“het Verdrag”) is door de Unie gesloten bij Besluit 82/461/EEG van de Raad (1) en is op 1 november 1983 in werking getreden.

 

(2)

Krachtens artikel XI van het Verdrag kan de Conferentie der partijen bij het Verdrag (de “Conferentie der partijen”) besluiten aannemen tot wijziging van de bijlagen bij het Verdrag.

 

(3)

De Conferentie der partijen zal op haar dertiende vergadering van 15 tot en met 22 februari 2020 besluiten tot wijziging van de bijlagen bij het Verdrag aannemen.

 

(4)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Conferentie der partijen, aangezien de besluiten tot wijziging van de bijlagen bij het Verdrag voor de Unie bindend zullen zijn.

 

(5)

De Unie heeft voorstellen ingediend voor de opneming van de soort Tetrax tetrax in bijlage I bij het Verdrag en de soorten Galeorhinus galeus, Tetrax tetrax en Sphyrna zygaena in bijlage II bij het Verdrag. Deze wijzigingsvoorstellen zouden geen enkele aanpassing van het recht van de Unie vereisen.

 

(6)

Andere partijen bij het Verdrag hebben voorstellen ingediend voor de opneming van Elephas maximus indicus, Panthera onca, Ardeotis nigriceps, Houbaropsis bengalensis bengalensis, Diomedea antipodensis en Carcharhinus longimanus in bijlage I bij het Verdrag en voor de opneming van Panthera onca, Ovis vignei en Sphyrna zygaena (regionale populatie die voorkomt in de Exclusieve Economische Zones van Brazilië, Uruguay en Argentinië en in de aangrenzende internationale wateren) in bijlage II bij het Verdrag.

 

(7)

De Unie moet haar eigen voorstel om de wereldwijde populatie van Sphyrna zygaena in bijlage II bij het Verdrag op te nemen, steunen in plaats van het door een andere partij bij het Verdrag ingediende voorstel om alleen de regionale populatie die voorkomt in de Exclusieve Economische Zones van Brazilië, Uruguay en Argentinië en in de aangrenzende internationale wateren, op te nemen.

 

(8)

De Unie moet alle andere voorstellen steunen, omdat zij wetenschappelijk gefundeerd zijn en in overeenstemming zijn met de verbintenis tot internationale samenwerking ter bescherming van de biodiversiteit die de Unie is aangegaan, overeenkomstig artikel 5 van het VN-verdrag inzake biologische diversiteit en de in de Conferentie der partijen op grond van dat verdrag genomen besluiten.

 

(9)

De Unie maakt geen deel uit van het verspreidingsgebied van de soorten Elephas maximus indicus, Ardeotis nigriceps en Houbaropsis bengalensis bengalensis en de toevoeging van deze soort aan bijlage I bij het Verdrag vereist daarom geen aanpassing van het recht van de Unie.

 

(10)

De Unie maakt geen deel uit van het verspreidingsgebied van de soort Ovis vignei en de toevoeging van deze soort aan bijlage II bij het Verdrag vereist daarom geen aanpassing van het recht van de Unie.

 

(11)

De soort Panthera onca komt in de Unie alleen voor in Frans-Guyana en valt daarmee buiten de werkingssfeer van Richtlijn...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.