Voorzitter Arib stuurt brief aan Rutte over gebrekkige informatiepositie Tweede Kamer

vrijdag 31 januari 2020, 18:00
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib i heeft premier Mark Rutte i een brief geschreven over de informatiepositie van de Tweede Kamer. Volgens Arib wordt deze positie met regelmaat geschaad door het kabinet, ondanks gesprekken over de informatiekwestie met de premier.

Alhoewel volksvertegenwoordigers de taak hebben het kabinetsbeleid te beoordelen en te controleren, zijn de media vaak eerder op de hoogte van nieuwe plannen dan Kamerleden. Arib heeft ook kritiek op zogenaamde 'persmomenten', waarop bewindspersonen beleid presenteren aan journalisten. Kamerleden die vervolgens om een reactie gevraagd worden, weten dan vaak nog van niets.

De tijdstippen waarop aankondigingen gedaan worden, zijn ook onderwerp van Aribs kritiek. Zo ontvangen Kamerleden regelmatig 's avonds laat of in het weekend Kamerbrieven.

Arib heeft aan Rutte verzocht de kwesties in de ministerraad te bespreken. Rutte heeft dat inmiddels gedaan. Hij geeft de Kamervoorzitter gelijk, en vindt dat ministers eerst de Tweede Kamer moeten informeren en pas daarna de media. Rutte zegt de ministers op hun verantwoordelijkheid te blijven wijzen.

Bron: NOS