35250, nr. 20 - Amendement Van Otterloo over het buiten toepassing laten van risicoaansprakelijkheid - Tijdelijke wet Groningen

Dit amendement op het wetsvoorstel Tijdelijke wet Groningen werd op 14 januari 2020 ingediend door het Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo (50PLUS) i.
 
De toelichting van de indiener luidt als volgt:
 

In de Wet minimalisering Gaswinning (34 957), waarin de winnings-plicht werd geïntroduceerd, is artikel 6:178, onderdeel C van het Burgerlijk Wetboek buiten toepassing verklaard. Dit artikel stelt dat «de schade is veroorzaakt uitsluitend door voldoening aan een bevel of dwingend voorschrift van de overheid». In onderhavige wet is deze buitentoepas-singsverklaring weer ongedaan gemaakt. Indiener vreest dat het van toepassing zijn van genoemd artikel uit het Burgerlijk Wetboek, kan leiden tot een juridische discussie over aansprakelijkheid van schade ontstaan door gaswinning. Ten allen tijde moet voorkomen worden dat de NAM haar betalingsplicht zou kunnen afwentelen op de Staat. Daarom stelt indiener voor ook in deze wet artikel 6:178, onderdeel C van het Burgerlijk Wetboek buiten toepassing te verklaren.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 14 januari 2020, amendement, nr. 20     KST3525020
Amendement Van Otterloo over het buiten toepassing laten van risicoaansprakelijkheid
 

2.

Dossier