Videoconferentie van de ministers van Europese Zaken, Online

De letters WWW staan op het scherm
Kevin Bergenhenegouwen
datum 16 juni 2020
locatie Online Toon locatie
organisatie Raad Algemene Zaken (RAZ) i

Voornaamste agendapunten

De ministers zullen voorbereidingen treffen voor de video­conferentie van de Europese Raad op 19 juni. Naar verwachting spreken de EU-leiders die dag over een herstelfonds in reactie op de COVID‑19-crisis en over de nieuwe langetermijn­begroting van de EU.

De ministers zullen ook ingaan op de betrekkingen tussen de EU en het VK. Michel Barnier zal hen informeren over de stand van de onderhandelingen.

Het aantredende voorzitterschapstrio (Duitsland, Portugal en Slovenië) zal in openbare zitting het 18‑maanden­programma van de Raad presenteren voor de periode 1 juli 2020 tot en met 31 december 2021.

1.

Officiële agenda


2.

Raadsvergadering

3.

Raad Algemene Zaken (RAZ)

De raadsformatie i Algemene Zaken (AZ) bestaat voornamelijk uit de ministers van Europese en buitenlandse zaken en vergadert elke maand. Deze Raad is verantwoordelijk voor de samenhang tussen de werkzaamheden van de verschillende raadsformaties. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot i (CDA) aan.

Ook bereidt deze raad - samen met de vaste voorzitter van de Europese Raad i en de Europese Commissie i - de bijeenkomsten van de Europese Raad i voor. De raad is verantwoordelijk voor het afhandelen van dossiers die door de Europese Raad worden toevertrouwd. Daanaast behandelt de Raad Algemene Zaken meerdere beleidsterreinen, zoals onderhandelingen over uitbreiding, de voorbereiding van de meerjarenbegroting en institutionele en administratieve zaken.

4.

Meer over...