EU-Kyrgyzstan Cooperation Council, 9 December 2019, Brussel

Atomium in Brussel.
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 9 december 2019
plaats Brussel, België

Voornaamste agendapunten

De Samenwerkingsraad zal de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en de Kirgizische Republiek bespreken.

Pekka Haavisto, minister van Buitenlandse Zaken van Finland, dat het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU bekleedt, zal de bijeenkomst voorzitten namens de hoge vertegenwoordiger van de EU. De delegatie van de Kirgizische Republiek wordt geleid door Chingiz Aidarbekov, minister van Buitenlandse Zaken van de Kirgizische Republiek.

De Samenwerkingsraad zal de bilaterale betrekkingen sinds de vorige Samenwerkingsraad, van december 2018, opnieuw bezien in het licht van de nieuwe EU-strategie inzake Centraal-Azië, die op 17 juni 2019 is aangenomen.

Dat biedt de gelegenheid om de balans op te maken van de Versterkte Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst, die in juli vorig jaar werd geparafeerd.

De Raad zal de samenwerking op nationaal en regionaal niveau en in andere relevante sectoren aan de orde stellen.

Daarnaast zal de Raad de balans opmaken van politieke vraagstukken, zoals de hervorming van het kiesstelsel en de rechterlijke macht van Kirgizië, en van de situatie van het maatschappelijk middenveld en de mensenrechten in het land.

De ministers van Buitenlandse Zaken, Pekka Haavisto en Chingiz Aidarbekov, zullen de regionale samenwerking en internationale kwesties bespreken. De nadruk zal liggen op het bevorderen van goede nabuurschaps­betrekkingen en de intraregionale handel ter ondersteuning van de economische ontwikkeling.


1.

Meer over...