Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de uitzending van Kassa van 26 oktober 2019 over “misbruik van verbruiksregisters door energieverkopers” - Versterking van de positie van de consument

Deze brief is onder nr. 74 toegevoegd aan dossier 27879 - Versterking van de positie van de consument.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Versterking van de positie van de consument; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de uitzending van Kassa van 26 oktober 2019 over “misbruik van verbruiksregisters door energieverkopers”
Document­datum 22-11-2019
Publicatie­datum 26-11-2019
Nummer KST2787974
Kenmerk 27879, nr. 74
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

27 879

Versterking van de positie van de consument

Nr. 74

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 22 november 2019

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft mij verzocht uw Kamer een reactie te doen toekomen op de uitzending van Kassa d.d. 26 oktober 2019 over «misbruik van verbruiksregisters door energieverkopers». Tevens heeft de Commissie mij verzocht een afschrift van mijn reactie op de Consumentenbond haar brief over faillissementen van energieleveranciers aan de Kamer te doen toekomen. Mijn reactie is als bijlage opgenomen1.

De Kassa uitzending betrof o.a. de (weder)verkoop van energie, zowel aan huis, als telefonisch. Bepaalde zaken rondom consumentenbescherming en inzicht in verbruiksdata zijn mij opgevallen. Daarom heb ik contact gehad met de betrokken partijen, namelijk de ACM, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland. Bijgaand treft u mijn reactie op deze uitzending.

Consumentenbescherming

De Elektriciteitswet 1998 en Gaswet stellen dat tarieven en voorwaarden voor het sluiten van de overeenkomst duidelijk gecommuniceerd dienen te worden naar de kleinverbruiker. Ook de Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP) schrijft een bepaalde mate van transparantie voor, zoals bijvoorbeeld het vermelden van alle bijkomende kosten in de prijs. Naar aanleiding van deze uitzending heb ik contact gehad met de ACM. Zij is op de hoogte van deze signalen en heeft aangegeven daarom onderzoek te doen naar agressieve en misleidende werving bij de verkoop van energiecontracten.

Inzicht in verbruiksdata

In de energiesector wordt gebruikgemaakt van het Centraal Aansluitingen Register (C-AR), dit register bevat onder andere de meter- en verbruiksge-

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-27879-74 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

gevens van kleinverbruikers en wordt beheerd door de gezamenlijke netbeheerders. Wanneer leveranciers over de toestemming van de afnemer beschikken, kunnen zij gegevens opvragen voor het doen van een «aanbod op maat»1. Leveranciers kunnen ook wederverkopers die voor hen werken via het systeem van de leverancier inzage geven in het C-AR. Voor de uiteindelijke toegang is een zogenaamde «klantsleutel» nodig2. De leverancier voert ook verplicht een administratie van de gegeven toestemmingen3.

In de aanloop naar de nieuwe Energiewet bezie ik met de sector de toegang tot en de uitwisseling van de energiedata (o.a. meter- en verbruiksgegevens). Het herziene stelsel moet het mogelijk maken gegevens op een meer doelmatige, veilige en non-discriminatoire manier in de sector te delen, terwijl ook de eindafnemer meer regie krijgt over zijn eigen gegevens. Hierbij wordt onder meer ingezet op het versterken van rechten van de eindafnemer en plichten van de «bronhouders», alsmede het versterken en standaardiseren van protocollen en technische afspraken, met name op het vlak van identificatie & autorisatie, (data) veiligheid, het inzichtelijk maken van klantmandaten en gegevensgebruik.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

E.D. Wiebes

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 27 879, nr. 74 2

1

   Informatiecode paragraaf 2.2b

2

   Informatiecode paragraaf 2.14

3

   Informatiecode paragraaf 2.15


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.