Grazzi MEP Malta en Grazzi Montesquieu Instituut!

Foto

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Europese MEP-conferentie in Malta dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Julia van Reenen, commissievoorzitter voor Nederland bij deze conferentie.

Programma

Via het grote Duitsland naar het kleine Malta

Daar stonden we dan, op zaterdagochtend 9 november, met de hele Nederlandse delegatie op Schiphol, op weg naar München om vanaf daar door te vliegen naar Malta, waar de 51ste conferentie van het Model European Parliament gehouden werd. Samen met 5 delegatieleden (Iris, Maartje, Ana, Jasper en Tom) en een begeleider ging ik mee als voorzitter van de commissie ENVI (I), die over de problemen rondom mental health bij jongeren gaat.

Dag 1 was de reisdag. We hebben heel veel gekletst en gelachen met elkaar en hebben elkaar al meteen beter leren kennen. ’s Avonds kwamen we in een leuk hotel aan in Sliema, een stad in Malta, waarna we met de Nederlandse delegatie ergens zijn gaan eten en een kleine wandeling hebben gemaakt langs de boulevard. Ons hotel lag op 1 minuut lopen van de zee en vanaf ons balkon hadden we een prachtig uitzicht. Na de wandeling zijn we allemaal gaan slapen om de dag daarna fris en fruitig te verschijnen op de eerste dag van de commissievergaderingen.

Schatzoeken en dakterras met zwembad

Voordat we begonnen met commissievergaderingen op dag 2, hadden we eerst een soort speurtocht door Valletta, de hoofdstad van Malta. Die speurtocht was onderdeel van de teambuilding met de commissie; zo leerden we elkaar meteen goed kennen. Na ‘treasure hunt’ werden we naar een mooie plek gebracht waar we de komende dagen commissievergaderingen zouden hebben. Na een heerlijke lunch kon het echte inhoudelijke werk van start gaan. Na lang gediscussieerd te hebben over alle IC’s (en sommige commissies zelfs al over de OC’s) was de 2e dag ten einde en werden we weer naar ons hotel gebracht. We kwam er achter dat er een dakterras was met zwembad op het hotel, dus daar hebben we nog een hele gezellige avond gehad.

Het echte werk

Op maandag waren ’s middags weer commissievergaderingen, maar ’s ochtends was de openingsceremonie. In het prachtige, oude Manoel Theatre mochten we luisteren naar de verschillende landenspeeches. Sommige waren heel serieus, andere gingen over de discussie welk land het beste bier heeft. Deze discussie ging door in wel acht speeches, maar de conclusie was toch dat alle landen niet echt iets te zeggen hadden, omdat wij Heineken hebben... Iris heeft als hoofd van de delegatie een goede speech gegeven, waardoor Nederland een mooie indruk heeft achtergelaten.

Correctiepanel en cultural night

Dag 4, dinsdag, stond helemaal in het teken van commissievergaderingen. We hadden de hele dag de tijd, maar uiteindelijk moesten bijna alle commissies toch wel haasten om de deadline te halen. Alle delegaties hadden toen een vrije middag/avond en werden teruggebracht naar het hotel, terwijl alle voorzitters moesten blijven voor het correctiepanel. Uiteindelijk na veel lezen, herschrijven en ‘antfucken’ (zoals de presidency ooit heeft geleerd van een Nederlandse delegatie) werden wij ook teruggebracht en maakten we ons snel klaar voor de cultural night. Een cultuuravond met verschillende delegaties in het hotel en allemaal lekkere hapjes. De conclusie was toch wel dat de Nederlanders het lekkerste eten hebben, de Ieren een bijzondere maar leuke dans en dat als de Belgen en de Nederlanders samenwerken, ze het halve hotel mee kunnen laten doen met de Kabouterdans. Al met al een fantastische avond, waarin we allemaal nieuwe mensen hebben leren kennen en heel erg gelachen hebben.

Lobbyen in het Europe House

Op woensdag hadden we ’s ochtends delegatievergaderingen en in het begin van de middag was het lobbyen. We mochten lobbyen in een museum aan het water met een mooi uitzicht. Daarna werden we met de ferry naar het Europe House gebracht, waar we onder andere met de Nederlandse ambassadeur hebben gesproken. ’s Avonds hadden we vrij en zijn we met een deel van de delegatie naar een restaurantje gegaan in Sliema, waar we heerlijk hebben gegeten. Het was heel gezellig en ook hier hebben we weer hard gelachen over alles en nog wat. Onder andere over wat je allemaal kan doen met €30.000 en wie is nou de dominante leeuw van het gezelschap?

Recordaantal resoluties aangenomen

Donderdag en vrijdag waren voor de General Assembly. Alle resoluties werden uitvoerig besproken en Nederland heeft nog zo vaak mogelijk geprobeerd om punten te maken. Van de 10 resoluties zijn er 9 aangenomen, wat een record is voor een internationale MEP conferentie. Een resultaat waar we dus met alle delegaties trots op mogen zijn! Vrijdagavond was het afscheidsdiner. Met alle delegaties hebben we nog een hele leuke avond gehad en zaterdag vertrok iedereen weer.

Dit was echt een week om nooit te vergeten. Ik denk dat ik kan spreken voor de hele delegatie als ik zeg dat we ontzettend veel hebben geleerd en heel veel plezier hebben gemaakt.

Grazzi MEPMalta en Grazzi Montesquieu Instituut voor het geven van deze kans en deze onvergetelijke week.

Foto-impressie

Bekijk hier de foto's van de Europese MEP-conferentie 2019 in Malta.

1.

Organisatie en betrokken partijen

Europese MEP-conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur van MEP Europe verandert op reguliere basis van samenstelling.

2.

Meer informatie