Raad over rechtsstaat en uitbreiding

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 11 november 2019.

Europese Zaken

De commissie Europese Zaken vergadert op donderdag 14 november met minister Blok van Buitenlandse Zaken over de agenda van de Raad Algemene Zaken (RAZ) die op dinsdag 19 november in Brussel plaatsvindt. Op de agenda prijken de thema's EU-meerjarenbegroting (MFK), uitbreiding en rechtsstaat.

Wat de EU-meerjarenbegroting betreft wordt geen actieve bespreking in de RAZ verwacht. Het streven van het Finse EU-voorzitterschap is om voor het einde van het jaar een politiek akkoord te bereiken in de (Europese) Raad. Daarnaast zal de RAZ zich buigen over de evaluatie van de rechtsstatelijkheidsdialoog, die onder meer op initiatief van Nederland jaarlijks wordt gehouden. Tot slot zal ook EU-uitbreiding aan de orde komen, in vervolg op de Europese Raad van vorige maand, waarin geen consensus werd bereikt over het openen van toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië.

Aan de agenda van het overleg met minister Blok zijn voorts een brief over de klokkenluiderszaak met betrekking tot kinderhandel bij interlandelijke adopties en enkele brieven over de Brexit toegevoegd.

  • 14/11: Algemeen overleg Raad Algemene Zaken dd 28 en 29 november 2019