Richtlijn 2019/1834 - Wijziging van de bijlagen II en IV bij Richtlijn 92/29/EEG met betrekking tot zuiver technische aanpassingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn is op 31 oktober 2019 gepubliceerd, is op 20 november 2019 in werking getreden en moest uiterlijk op 20 november 2021 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn (EU) 2019/1834 van de Commissie van 24 oktober 2019 tot wijziging van de bijlagen II en IV bij Richtlijn 92/29/EEG van de Raad met betrekking tot zuiver technische aanpassingen

officiële Engelstalige titel

Commission Directive (EU) 2019/1834 of 24 October 2019 amending Annexes II and IV to Council Directive 92/29/EEC as regards purely technical adaptations
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2019/1834
Celex-nummer i 32019L1834

3.

Key dates

Document 24-10-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 31-10-2019; PB L 279 p. 80-97
Inwerkingtreding 20-11-2019; in werking datum publicatie +20 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999
Omzetting 20-11-2021; zie art. 2.1

4.

Wettekst

31.10.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 279/80

 

RICHTLIJN (EU) 2019/1834 VAN DE COMMISSIE

van 24 oktober 2019

tot wijziging van de bijlagen II en IV bij Richtlijn 92/29/EEG van de Raad met betrekking tot zuiver technische aanpassingen

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 92/29/EEG van de Raad van 31 maart 1992 betreffende de minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid ter bevordering van een betere medische hulpverlening aan boord van schepen (1), en met name artikel 8,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In beginsel 10 van de Europese pijler van sociale rechten (2), die op 17 november 2017 in Göteborg is afgekondigd, is bepaald dat werknemers recht hebben op een gezonde, veilige en aangepaste werkomgeving. Het recht van werknemers op een hoog niveau van bescherming van hun gezondheid en veiligheid op het werk en op een werkomgeving die op hun professionele behoeften is afgestemd en hen in staat stelt langer op de arbeidsmarkt actief te blijven, omvat betere medische hulpverlening aan boord van schepen.

 

(2)

De uitvoering van de richtlijnen inzake de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk, waaronder Richtlijn 92/29/EEG, was het onderwerp van een evaluatie achteraf, de Refit-evaluatie. Bij de evaluatie is gekeken naar de relevantie van de richtlijnen, en naar onderzoek en nieuwe wetenschappelijke inzichten op de verschillende betrokken terreinen. De conclusie van de Refit-evaluatie waarnaar wordt verwezen in het werkdocument van de diensten van de Commissie (3) houdt onder meer in dat de lijst van verplichte medische uitrusting in bijlage II bij Richtlijn 92/29/EEG moet worden geactualiseerd en dat de samenhang ervan met internationale instrumenten moet worden verbeterd.

 

(3)

In haar mededeling “Veiliger en gezonder werk voor iedereen — Modernisering van de wetgeving en het beleid van de EU inzake veiligheid en gezondheid op het werk” (4) herhaalde de Commissie dat de Refit-evaluatie van het acquis van de Unie inzake veiligheid en gezondheid op het werk bevestigt dat de wetgeving op dat gebied in het algemeen doeltreffend en geschikt is, maar dat er ruimte is voor herziening van verouderde voorschriften en waarborging van een betere en bredere bescherming, naleving en handhaving in het veld. De Commissie benadrukt met name de noodzaak tot actualisering van de lijst van medische uitrusting in bijlage II bij Richtlijn 92/29/EEG.

 

(4)

In Richtlijn 92/29/EEG zijn minimumvoorschriften vastgesteld inzake veiligheid en gezondheid ter bevordering van een betere medische hulpverlening voor personen die een beroepsactiviteit uitoefenen aan boord van een schip. De richtlijn bevat een lijst van de vereiste medische uitrusting aan boord en behandelt de wijze waarop de verantwoordelijkheden zijn verdeeld, alsook voorlichting, opleiding en controle.

 

(5)

Bijlage II bij Richtlijn 92/29/EEG bevat een niet-limitatieve lijst van vereiste medische uitrusting aan boord, waaronder geneesmiddelen, verplegingsartikelen en antidota. De vereiste medische uitrusting hangt af van de scheepscategorie zoals gedefinieerd in bijlage I bij die richtlijn.

 

(6)

Bijlage II bij Richtlijn 92/29/EEG moet worden gewijzigd in het licht van de wetenschappelijke en medische ontwikkelingen die zich sinds de vaststelling ervan hebben voltrokken, met name wat betreft de nieuwe geneesmiddelen en verplegingsartikelen die beschikbaar zijn, en geneesmiddelen en verplegingsartikelen die niet langer aan boord moeten worden meegenomen. Bovendien is in verschillende gevallen uit de medische praktijk gebleken dat de formulering van bestaande vermeldingen in bijlage II bij Richtlijn 92/29/EEG moet worden geactualiseerd of aangepast om beter aan te sluiten bij de huidige...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.