Symposium 'Water in times of climate change, a values-driven dialogue', Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 6 november 2019 08:30 - 20:30
plaats Amsterdam
locatie Vrije Universiteit Toon locatie
aanwezigen J.P. (Jan Peter) Balkenende i e.a.
organisatie VNO-NCW i

In toenemende mate behoren water en klimaatverandering tot de meest urgente vraagstukken waar samenlevingen mee geconfronteerd worden, zoals stijging van de zeespiegel, bodemverzakking, en te veel en/of te weinig regenval. Op verschillende manieren en in verschillende contexten zal onze omgang met water cruciaal zijn om onze gezamenlijke wereld leefbaar te houden. Vragen rondom water en klimaat zijn volgens Oecumenisch Patriarch Bartholomeüs van Constantinopel, spiritueel leider van 300 miljoen Orthodoxe christenen, niet alleen natuurwetenschappelijk, economisch of politiek van aard, maar gebaseerd op onderliggende waarden. Hij oriënteert ons op een perspectief van hoop in plaats van doemscenario's.

Tijdens het symposium kijken we naar water als bedreiging, water als levensbron en water als reiniging - drie thema's waar de interactie met zingeving invoelbaar wordt. In het bijzonder richten we ons op deze thema's in de stedelijke gebieden van Jakarta, Kaapstad en Amsterdam: Kaapstad was onlangs de eerste grote stad die bijna zonder drinkwater zat, Jakarta is de snelst zinkende stad ter wereld en Amsterdam is een van de laagst liggende hoofdsteden onder zeeniveau.

Bij het worden deze gebieden bekeken vanuit vier invalshoeken: natuurwetenschappelijk, economisch, politiek en religieus; daarnaast is er een paneldiscussie gericht op jongeren o.l.v. Kitty van der Heijden, DG bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geheel in lijn met Sustainable Goal 17 (partnerschap) en de theologie van de patriarch beoogt het symposium samenwerking te stimuleren tussen steden, overheid, bedrijfsleven, religieuze gemeenschappen, jongeren, NGO's en academie.

De openingssessie op 6 november - met bijdragen van jongeren, Patriarch Bartholomeüs van Constantinopel, Jeroen Aerts (VU-professor waterbeheer en klimaat), Pieter van Oord (CEO Van Oord), kardinaal Peter Turkson (hoofd van de dicasterie in het Vaticaan voor Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling) en Iyad Abumoghli (VN-coördinator) - zal gehouden worden in de aula van de Vrije Universiteit om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven erbij aanwezig te zijn. Het symposium zal worden geopend door Jan Peter Balkenende.

Programma

Volg deze link voor het volledige programma

Aanmelden

Volg deze link om aan te melden

Het symposium bij de Faculteit Religie en Theologie is een samenwerking van Oecumenisch Patriarchaat, Vrije Universiteit, Amsterdam Sustainability Institute, ABN AMRO, Cordaid, DSTS, Van Oord, Stad Amsterdam, Amsterdam International Water Week, VUvereniging, Nuffic NESO, Blue Deal, NWB Fonds, Netherlands-Indonesia Consortium for Muslim-Christian Relations, VNO-NCW en de Verenigde Naties.


Inhoudsopgave

  1. VNO-NCW
  2. Meer over...

1.

VNO-NCW

VNO-NCW is de belangenorganisatie voor ondernemers in Nederland.

VNO-NCW behartigt in deze hoedanigheid de belangen van bedrijven uit alle sectoren richting Den Haag en Brussel. Deze belangenbehartiging richt zich met name op het in stand houden van het ondernemersklimaat in Nederland, en op het creëeren van een sterke Nederlandse economie. VNO-NCW is gestructureerd als een vereniging.

2.

Meer over...