Vergadering: EP-Subcommissie Mensenrechten/EP-Commissie Ontwikkelingssamenwerking/EP-Commissie Buitenlandse zaken, Straatsburg

Winston Churchillgebouw (WIC)
datum 25 november 2019 19:00 - 20:30
plaats Straatsburg, Frankrijk
locatie Winston Churchill (WIC) Toon locatie
zaal WIC200
organisatie EP-Commissie Buitenlandse zaken (AFET) i, EP-Commissie Ontwikkelingssamenwerking (DEVE) i, EP-Subcommissie Mensenrechten (DROI) i

19.00 - 20.30 uur

Straatsburg

Zaal: Winston Churchill (200)

  • 1. 
    Aanneming van de agenda
  • 2. 
    Mededelingen van de voorzitter

In samenwerking met de Delegatie in het Parlementair Associatiecomité EU-Oekraïne en de Delegatie in de Parlementaire Samenwerkingscommissie EU-Rusland

  • 3. 
    Gedachtewisseling met Oleg Sentsov, winnaar Sacharovprijs 2018
  • 4. 
    Rondvraag

1.

Commissievergadering Europees Parlement

2.

EP-Commissie Buitenlandse zaken (AFET)

Deze parlementaire commissie houdt zich onder meer bezig met het buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid van de Europese Unie, met de toetreding van nieuwe lidstaten tot de Europese Unie en onderhoudt betrekkingen met andere organisaties. De commissie wil ervoor zorgen dat de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten in alle overeenkomsten tussen de EU en derde landen worden gewaarborgd.

Deze commissie heeft 79 leden. De belangrijkste taak van deze commissieleden is het vormgeven van en toezien op de uitvoering van het het buitenlands en veiligheidsbeleid en het controleren hoe de EU-middelen voor het extern optreden wereldwijd worden besteed. Daarnaast is voor internationale overeenkomsten die door de EU worden ondertekend goedkeuring van de commissie vereist.

3.

EP-Commissie Ontwikkelingssamenwerking (DEVE)

Deze parlementaire commissie i houdt zich bezig met het beleid voor ontwikkelingssamenwerking van de EU en met de uitzending van verkiezingswaarnemers.

De commissie bestaat uit 51 leden. Zij speelt een belangrijke rol bij de bepaling van de uitgaven van de EU voor ontwikkelingshulp, en controleert de activiteiten en uitgaven van de Europese Commissie op dit gebied.

4.

EP-Subcommissie Mensenrechten (DROI)

Deze parlementaire subcommissie i houdt zich onder meer bezig met de instrumenten van de EU op het gebied van mensenrechten en democratie. Deze subcommissie vestigt haar aandacht op specifieke mensenrechtenkwesties, en bekijkt of de EU in haar extern optreden de mensenrechten eerbiedigt. Daarbij wordt erop gelet dat al het externe beleid van de Unie (zoals het handelsbeleid en het asiel- en migratiebeleid) in overeenstemming is met het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie.

De commissie is in 1999 opgericht vanuit de noodzaak om nauwer contact te onderhouden met de Hoge Vertegenwoordiger van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid i (CFSP) en met de Raad i over urgente ontwerpresoluties met betrekking tot mensenrechten. Het doel hiervan was enerzijds om informatie uit aangeleverde dossiers te toetsen en anderzijds om vast te stellen welke acties zijn ondernomen of gepland door andere instituties werkzaam op dit gebied. Anderzijds werd ook de noodzaak geuit om de voortgang van urgente dossiers beter te volgen door middel van follow-up's.

5.

Meer over...

6.

Meer informatie