Registratie hobbykippen: geen onnodige rompslomp

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 18 september 2019, 2:13.

STRAATSBURG – Deze week verscheen het bericht dat de Europese Commissie alle kippen wil laten registreren per april 2021 om de gezondheid van het pluimvee te verbeteren. Dat zou ook gevolgen hebben voor hobbyboeren met slechts enkele kippen.

Op dit moment is er alleen een plicht voor de aanvoer en afvoer van levende dieren in het identificatie- en registratiesysteem voor pluimveehouders die meer dan 250 stuks pluimvee houden. Deze week kwam in het nieuws dat de Europese Commissie, per april 2021, wil dat elke kip in Nederland voortaan geregistreerd wordt – van professioneel pluimvee tot hobbykippen. “Grote onzin om hobbyhouders van pluimvee op te zadelen met deze rompslomp, hier kijkt geen kip meer naar om”  vindt Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik (CDA/EVP).

In een verordening van het Europees Parlement en de Raad staat echter dat het houden van gezelschapsdieren, waaronder pluimvee, in het algemeen een lager gezondheidsrisico met zich meebrengt dan andere manieren waarop dieren op grotere schaal worden gehouden of verplaatst. En dat de algemene voorschriften voor deze registratie in de Europese Unie niet toegepast hoeven worden op deze gezelschapsdieren, omdat dit teveel administratieve lasten en kosten zou veroorzaken. Deze specifieke regels dienen bovendien niet van toepassing te zijn op het niet-commercieel houden van gezelschapsdieren in de Europese Unie. “Ik heb de Europese Commissie daarom in schriftelijke vragen opgeroepen zo snel mogelijk helderheid te bieden en te komen met plannen die onnodige bureaucratie voor gezinnen met slechts een paar kippen voorkomen”, aldus Schreijer-Pierik.

Klik HIER voor de schriftelijke vragen namens Annie Schreijer-Pierik aan de Europese Commissie.