Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 6-7 juni 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 6 juni 2019, 18:00.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Justitie) van 6 juni 2019 in Luxemburg

Justitie (donderdag 6 juni)

Elektronisch bewijsmateriaal

De Raad gaf de Commissie 2 mandaten, een om met de VS te onderhandelen over een overeenkomst ter versoepeling van de toegang tot elektronisch bewijsmateriaal, en een om deel te nemen aan de onderhandelingen in de Raad van Europa over een 2e aanvullend protocol bij het cybercrimeverdrag. Beide instrumenten moeten het makkelijker maken elektronisch bewijsmateriaal - zoals e‑mails of in de cloud opgeslagen documenten - in te zien bij strafrechtelijke onderzoeken. Zij vormen een aanvulling op het EU-kader voor toegang tot elektronisch bewijsmateriaal dat momenteel door de EU-instellingen wordt besproken. De Raad keurde vandaag ook een aanvulling goed op zijn standpunt over de verordening inzake dat digitaal bewijsmateriaal; die aanvulling heeft betrekking op de certificaten.

Raad geeft Commissie mandaat om te onderhandelen over internationale overeenkomsten inzake elektronisch bewijsmateriaal in strafzaken (persmededeling, 06/06/2019)

Betere toegang tot e-bewijsmateriaal ter bestrijding van criminaliteit (achtergrond­informatie)

Verordening betreffende het Europees bevel tot verstrekking en het Europees bevel tot bewaring van elektronisch bewijsmateriaal in strafzaken (bijlagen), 17 mei 2019

Gegevensbewaring

De Raad gaf de Commissie de opdracht om het werk inzake gegevensbewaring met het oog op doeltreffend onderzoek naar zware criminaliteit voort te zetten en een alomvattende studie uit te voeren naar mogelijke oplossingen hiervoor, met inbegrip van een toekomstig wetgevingsinitiatief.

De ministers merkten tevens op dat het bewaren van gegevens essentieel is om zware criminaliteit te bestrijden, maar dat bij het toepassen ervan rekening moet worden gehouden met de bescherming van de grondrechten en fundamentele vrijheden.

Bewaring van gegevens ter bestrijding van criminaliteit: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 06/06/2019)

Het bewaren van gegevens is cruciaal om toegang te krijgen tot essentiële gegevens in het kader van de bestrijding van zware criminaliteit. Vandaag hebben wij de Commissie opgedragen met een studie te komen, zodat we snel in de richting gaan van een oplossing met het juiste evenwicht tussen de behoeften van onze rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten en ons streven om de fundamentele rechten en vrijheden te beschermen.

Ana Birchall, Roemeens vicepremier, Minister van Justitie ad interim

Digitalisering van justitiële samenwerking

De ministers debatteerden over de digitalisering van de grensoverschrijdende justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken. Het debat vond plaats in het kader van de herziening van de verordeningen inzake de betekening en de kennisgeving van stukken en de bewijsverkrijging. De aanpassing van de Europese rechterlijke machten aan digitale ontwikkelingen is een belangrijke stap in de richting van consolidatie van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht en vergemakkelijkt de interactie met de burgers.

Het voorzitterschap concludeerde dat de Raad heeft bevestigd dat de processen moeten worden gemoderniseerd, en heeft gewezen op de voorkeur voor een gedecentraliseerd en beveiligd IT-systeem, dat kan worden gebaseerd op de door e-Codex geboden softwareoplossing. Het gebruik ervan zou alleen kunnen worden opgelegd onder bepaalde voorwaarden, zoals een langere overgangsperiode, een back-end referentiesysteem van de Commissie en passende uitzonderingen, indien nodig. De werkzaamheden zullen op het niveau van deskundigen onder het Finse voorzitterschap worden voortgezet.

Groep van Staten tegen Corruptie (Greco)

De Raad verzocht de Commissie een ontwerpbesluit over de deelname van de EU aan de Groep van Staten tegen Corruptie (Greco), met de status van waarnemer, voor te leggen.

De Greco werd in 1999 opgericht door de Raad van Europa. De Greco beoogt de corruptie­bestrijdings­capaciteit van zijn leden te verbeteren door toezicht te houden op hun naleving van anticorruptienormen door middel van een dynamisch proces van wederzijdse evaluaties en groepsdruk.

Greco-website

Videobeelden van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Binnenlandse Zaken) van 7 juni 2019 in Luxemburg.

Binnenlandse Zaken (vrijdag 7 juni)

Asiel en migratie

De ministers wisselden van gedachten over de toekomst van het migratie- en asielbeleid van de EU. De besprekingen zullen de komende maanden op basis daarvan worden voortgezet in de Raad. Het debat betrof zowel interne als externe aspecten van de EU-totaalaanpak van migratie, onder meer samenwerking met internationale partners, minder stimuli voor illegale migratie door effectieve terugkeer, bestrijding van smokkelnetwerken en hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel.

Tijdens de lunch wisselden de ministers van gedachten over toekomstige mondiale ontwikkelingen inzake migratie, in aanwezigheid van de Hoge Commissaris van de VN voor de Vluchtelingen en de directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie.

De Raad bereikte een partiële algemene oriëntatie over een voorstel tot hervorming van de terugkeerrichtlijn. De voorgestelde nieuwe regels zullen terugkeerprocedures versnellen, onderduiken en secundaire bewegingen voorkomen en het terugkeerpercentage verhogen.

Migratiebeleid: Raad komt gedeeltelijk onderhandelingsstandpunt overeen over terugkeerrichtlijn (persmededeling, 07/06/2019)

Onze zitting van vandaag was gewijd aan de uitdagingen die ons wachten op het gebied van migratie en veiligheid. Er is de laatste jaren veel bereikt op het gebied van de bestrijding van terrorisme en georganiseerde criminaliteit en de ontwikkeling van een totaalaanpak van migratie. Er kan echter nog meer worden gedaan om resultaten te bereiken op dit gebied. Onze besprekingen van vandaag hebben de weg geopend naar een meer gedetailleerde analyse in de komende maanden.

Carmen Daniela Dan, Roemeens Minister van Binnenlandse Zaken

Interne veiligheid

De ministers vatten besprekingen aan over de toekomst van het EU-beleid op het gebied van interne veiligheid en, met name, samenwerking inzake rechtshandhaving. De ministers gaven hun oordeel over een aantal mogelijke actieterreinen, onder meer het verbeteren van gegevensverbinding en - analyse, het bundelen van middelen voor onderzoek en innovatie en het bouwen van een technologiehub, het werken aan een sterker kader voor operationele samenwerking, en het zorgen voor houdbare financiële vooruitzichten en investeringen in innovatie voor interne veiligheid. De besprekingen zullen in de komende maanden meer in detail worden voortgezet.

Onder "Diversen" informeerde de coördinator voor terrorismebestrijding de ministers over de effecten van 5G voor interne veiligheid.

Sectorale voorstellen in samenhang met het meerjarig financieel kader

De Raad heeft vandaag een partiële algemene oriëntatie bereikt over 3 sectorale voorstellen op het gebied van binnenlandse zaken in samenhang met het meerjarig financieel kader (MFK) voor de periode 2021‑2027: het Fonds voor asiel en migratie, het instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visa en het Fonds voor interne veiligheid.

Financiering voor migratie-, grens- en veiligheidsbeleid: Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 07/06/2019)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3697

Luxemburg

6-7 juni 2019

Vooraf (documenten)

Indicatief programma

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Voorlopige agenda

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Videobeelden van de zitting

Deelnemerslijst 6 juni 2019 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst 7 juni 2019 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers