EU-Ukraine summit, Kyiv, Ukraine, Kiev - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 4 april 2020
kalender

EU-Ukraine summit, Kyiv, Ukraine, Kiev

Kiev, Oekra´ne. St.Michael's Golden-domed Cathedral
datum 8 juli 2019
plaats Kiev, Oekra´ne
aanwezigen D.F. (Donald) Tuskái, J.C. (Jean-Claude) Junckerái, J. (Johannes) Hahnái e.a.

"Oekra´ne kan op de EU rekenen", zei Donald Tusk na zijn ontmoeting met de Oekra´ense president Volodimir Zelenski

Voornaamste agendapunten

Op de 21e top EU-Oekra´ne in Kiev zullen de leiders opnieuw de sterke politieke en economische banden tussen de EU en Oekra´ne bevestigen. Zij zullen ook de te volgen koers in de betrekkingen tussen de EU en Oekra´ne bespreken.

Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissieşvoorzitter Jean-Claude Juncker zullen de EU op de top vertegenwoordigen. Oekra´ne wordt vertegenwoordigd door president Volodimir Zelenski. Het wordt de eerste top voor de in april 2019 verkozen president.

Op 5 juni had president Zelenski een ontmoeting met Donald Tusk in Brussel in het kader van zijn eerste buitenlandse reis.

President Zelenski en ik hebben de volgende top EU-Oekra´ne besproken. Dit zal de prioriteiten voor onze betrekkingen in het komende jaar bepalen. Wij hebben samen besloten de top zoals gepland te laten plaatsvinden, en we zullen daarvoor nauw contact te onderhouden.

Voorzitter Tusk na zijn ontmoeting met de president van Oekra´ne

Op de top zal de EU opnieuw haar steun uitspreken voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekra´ne en de uitvoering van de Minsk-akkoorden. Tijdens de laatste Europese Raad besloten de EU-leiders de economische sancties van de EU tegen Rusland opnieuw te verlengen bij gebrek aan vooruitgang.

Op de agenda staan de situatie in de zee van Azov en extra steunmaatregelen voor de regio. Ook zullen de leiders zich uitspreken tegen de Russische maatregelen om het Russische staatsburgerschap te verlenen aan Oekra´ners die wonen in gebieden die niet onder het gezag van de Oekra´ense overheid vallen.

Daarnaast zullen de leiders van de EU en Oekra´ne van gedachten wisselen over de toekomstige prioriteiten voor de onderlinge betrekkingen. Zij zullen zich buigen over de volgende stappen in de uitvoering van de associatieşovereenkomst.

De leiders zullen een evaluatie maken van de voortgang met de hervormingsagenda van Oekra´ne, met name in de strijd tegen corruptie, en van de steun van de EU daarvoor. Ook wordt er gesproken over hervormingen in de energiesector, in het bestuur en de eerbiediging van de rechtsstaat.

De leiders zullen ook ingaan op de bilaterale handel en de uitvoering van de diepe en brede vrijhandelsovereenkomst (DCFTA).

De vorige top EU-Oekra´ne was op 9 juli 2018 in Brussel.

Programma

08/07/2019

14:00

Bijeenkomst van de leiders

14:40

Plenaire zitting

16:15

Persconferentie

17:00

Werkdiner

De EU en Oekra´ne dichter bij elkaar

De associatieşovereenkomst tussen de EU en Oekra´ne, die beide partijen dichter bij elkaar brengt, is in 2017 in werking getreden. Zij zorgt voor:

  • diepere politieke banden
  • sterkere economische betrekkingen
  • de eerbiediging van gemeenschappelijke waarden

De vrijhandelsruimte is het economische onderdeel van de associatieşovereenkomst. De overeenkomst biedt een kader voor het moderniseren van de economie en de handelsşbetrekkingen van Oekra´ne.

De overeenkomst heeft positieve resultaten opgeleverd voor de handel tussen de EU en Oekra´ne en voor de economie van het land: zo nam de bilaterale handel sinds januari 2016 met 49% toe.

Infographic - EU sanctions against Russia over Ukraine

Zie volledige infographic

Rusland

De EU heeft herhaaldelijk haar volledige steun uitgesproken voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekra´ne.

De EU legde verschillende soorten sancties op na schendingen van de territoriale integriteit van Oekra´ne:

Zie ook


1.

Meer over...