Voornaamste resultaten bijeenkomst Oostelijk Partnerschap - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 26 februari 2020
kalender
Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad)†i, gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2019, 13:59.

Voornaamste resultaten

Infographic - Naar een sterker Oostelijk Partnerschap†i

Infographic - Naar een sterker Oostelijk Partnerschap Zie volledige infographic

In het kader van de ministeriŽle bijeenkomst van het Oostelijk Partnerschap vond er een ontmoeting plaats tussen de buitenland‑ministers van de EU†i, hun collega's uit de 6 landen van het Oostelijk Partnerschap (ArmeniŽ, Azerbeidzjan, Belarus, GeorgiŽ, de Republiek MoldaviŽ en OekraÔne) en een aantal belanghebbenden uit de regio.

Aangezien het Oostelijk Partnerschap 10 jaar bestaat in 2019, benadrukten de ministers het belang ervan.

In de Europese Unie hechten wij enorme waarde aan het Oostelijk Partnerschap. Ondanks de moeilijkheden en problemen die wij nog zien in de regio, werd er dankzij ons partnerschap voortgang gemaakt met de gemeenschappelijke werkzaamheden inzake handel, economische ontwikkeling, mensenrechten, de rol van het maatschappelijk middenveld, visum≠liberalisering en op tal van andere gebieden.

Federica Mogherini†i, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Aan het einde van de bijeenkomst deed hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini de volgende voorzitters≠conclusies uitgaan:

Conclusies van de voorzitter naar aanleiding van 10 jaar Oostelijk Partnerschap

De EU en haar oostelijke partners hebben dankzij het partnerschap hun politieke associatie versterkt en hun economische integratie verdiept. De EU heeft in de partnerlanden een breed scala aan hervormingen gesteund op het vlak van economische ontwikkeling, bestuur, connectiviteit en interpersoonlijke contacten. De Ministers van Buitenlandse Zaken†i maakten de balans op van de afspraken die werden gemaakt tijdens de laatste top van het Oostelijk Partnerschap, in november 2017. Ze bespraken de uitvoering van de agenda van "20 concrete doelstellingen voor 2020", die toen werd aangenomen. Ze bogen zich ook over de toekomstige samenwerking en de politieke prioriteiten voor de komende periode.

Oostelijk Partnerschap (achtergrondinformatie)

Oostelijk Partnerschap, 10‑jarig bestaan

Het Oostelijk Partnerschap (EDEO)

Oostelijk Partnerschap - 20 concrete doelstellingen voor 2020

Informatie over de zitting

Zitting nr. EaP-13052019

Brussel

13/05/2019