De toekomst van Erasmus+: meer kansen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 19 mei 2021.

Ontdek het nieuwe Erasmus + -programma, van een groter budget tot meer kansen voor kansarmen.

Het Parlement heeft op 18 mei het Erasmus+-programma voor 2021-2027 aangenomen. Erasmus+ is een vlaggenschipprogramma van de EU dat succesvol is gebleken in het creëren van kansen voor jongeren en het vergroten van hun kansen op het vinden van een baan.

28 miljard ; budget voor Erasmus+ 2021-2027

Deel dit citaat:

De leden van het Europees Parlement onderhandelden over een extra € 1,7 miljard voor het programma, waarmee het budget voor de periode 2014-2020 bijna verdubbeld is. Dit zou de komende zeven jaar ongeveer 10 miljoen mensen in staat moeten stellen om deel te nemen aan activiteiten in het buitenland, waaronder studenten, professoren, docenten en opleiders in alle sectoren.

De kenniscentra voor beroepsopleiding, voorgesteld door de leden van het Europees Parlement, maken nu deel uit van het nieuwe Erasmus+. Deze internationale centra bieden beroepsopleiding van hoge kwaliteit, zodat mensen nuttige vaardigheden kunnen ontwikkelen in sleutelsectoren.

Een prioriteit van het Parlement, het programma is nu toegankelijker en inclusiever. Dit betekent dat meer kansarmen kunnen deelnemen en zouden moeten profiteren van taaltraining, administratieve ondersteuning, mobiliteit of mogelijkheden voor e-learning.

In overeenstemming met de prioriteiten van de EU zal Erasmus+ zich richten op de digitale en groene transities en een gezonde levensstijl en levenslang leren voor volwassenen bevorderen.

Link naar de video: De toekomst van Erasmus+: meer kansen

(Duur van de video:01:26)

Wat is Erasmus+?

Erasmus+ is een EU-programma dat mogelijkheden biedt voor onderwijs, opleidingen, jongeren en sport in Europa. Het begon in 1987 als een uitwisselingsprogramma voor studenten. Sinds 2014 zijn er ook mogelijkheden voor leerkrachten, stagiairs en vrijwilligers van alle leeftijden.

In de afgelopen 30 jaar hebben meer dan negen miljoen mensen deelgenomen aan het Erasmus+ programma. In 2019 hebben bijna 940.000 mensen van het programma geprofiteerd. Het programma omvat momenteel 33 landen (alle 27 EU-landen en Turkije, Noord-Macedonië, Noorwegen, IJsland, Servië en Liechtenstein) en staat open voor partnerlanden over de hele wereld.

Volgens de Europese Commissie wordt één op de drie Erasmus+-stagiairs een baan aangeboden door het bedrijf waar zij stage hebben gelopen. Bovendien is het werkloosheidscijfer, vijf jaar na afstuderen, van jongeren die in het buitenland hebben gestudeerd 23% lager dan dat van leeftijdsgenoten die niet in het buitenland hebben verbleven.

Hoe aanvragen?

Erasmus+ biedt mogelijkheden voor zowel mensen als organisaties van over de hele wereld. De aanmeldingsprocedure en de voorbereiding kan per programmaonderdeel verschillen.

Ontdek daar hier meer over.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190222STO28402