EU-begroting 2021-2027: Commissie ingenomen met standpunt lidstaten inzake InvestEU

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 21 februari 2019.

De Europese Commissie i is ingenomen met het politiek akkoord van de lidstaten over InvestEU, het programma dat is voorgesteld om private en publieke investeringen in Europa te stimuleren in het kader van de volgende langetermijnbegroting van de EU.

Met dit akkoord kunnen het Europees Parlement i, de Raad i en de Commissie de interinstitutionele discussie aanvatten om het programma aan te nemen. Met InvestEU zal de EU-financiering voor investeringsprojecten toegankelijker en efficiënter worden. Alle financieringsinstrumenten waarover de EU momenteel beschikt om investeringen te ondersteunen, zullen hiermee onder één dak en merk samengebracht worden.

Vicevoorzitter Jyrki Katainen i, verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "InvestEU is het antwoord dat wij in de 21e eeuw geven op de investeringsbehoeften van de EU. Dit akkoord van de lidstaten is een cruciale stap om dat programma op te zetten. Doordat het minstens tot 650 miljard euro aan extra investeringen in de EU leidt, zorgt InvestEU ervoor dat we meer concurrentievermogen hebben, waarmee een slimmere, circulaire economie, een inclusievere samenleving en de klimaatneutraliteit worden ondersteund."

Met een EU-begrotingsgarantie van ten minste 38 miljard euro zal het InvestEU-Fonds publieke en private middelen aantrekken om investeringen te stimuleren in vier belangrijke categorieën: duurzame infrastructuur; onderzoek, innovatie en digitalisering; kleine en middelgrote ondernemingen; en sociale investeringen en vaardigheden.

Het scheppen van banen, het stimuleren van investeringen en het realiseren van duurzame economische groei is sinds het aantreden van de Commissie in november 2014 de eerste prioriteit van voorzitter Jean-Claude Juncker i. Het voorstel van de Commissie voor InvestEU bouwt voort op het succes van het Investeringsplan voor Europa - het Junckerplan - dat sinds zijn lancering al meer dan 380 miljard euro aan investeringen heeft gemobiliseerd en aan 842 000 kleine en middelgrote ondernemingen in de EU steun heeft verstrekt.

Voor het budget van InvestEU moet een akkoord worden bereikt over de volgende langetermijnbegroting van de EU, die in mei 2018 door de Commissie is voorgesteld.

Voor verdere informatie

Persbericht: InvestEU-programma geeft steun voor werkgelegenheid, groei en innovatie in Europa

Informatieblad: Het InvestEU-programma - vragen en antwoorden

Factsheet: Wat is het InvestEU-programma?

Factsheet: InvestEU: wat zal het financieren?

Voorstel voor een verordening tot vaststelling van het InvestEU-programma

EU-begroting voor de toekomst:

Volg vicevoorzitter Katainen op Twitter: @jyrkikatainen

#InvestEU

IP/19/1328

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail