Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 6-7 december 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 6 december 2018, 20:30.

Videobeelden van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Binnenlandse Zaken) van 6 december 2018 in Brussel.

Voornaamste resultaten

Binnenlandse Zaken (donderdag 6 december)

Vandaag is er goede vooruitgang geboekt met een aantal prioritaire kwesties op het gebied van migratie en veiligheid. Wij hebben ook de toekomstige financiering bekeken van de instrumenten die wij aan het ontwikkelen zijn, en de prioriteiten op het gebied van justitie en binnenlandse zaken voor het volgende meerjarig financieel kader besproken.

Herbert Kickl, Minister van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk

Terroristische online-inhoud

De Raad heeft zijn onderhandelingsstandpunt bepaald over het verordeningsvoorstel ter voorkoming van de verspreiding van terroristische online-inhoud.

De voorgestelde regels zijn van toepassing op aanbieders van hostingdiensten die actief zijn in de EU, ongeacht of zij hun hoofdvestiging in de lidstaten hebben. Deze aanbieders zullen terroristische inhoud moeten verwijderen of de toegang ertoe moeten blokkeren binnen één uur na het ontvangen van een verwijderingsbevel van de autoriteiten.

Terroristische online-inhoud: Raad bepaalt onderhandelingsstandpunt over nieuwe regels om verspreiding te voorkomen (persmededeling, 06/12/2018)

Europese grens- en kustwacht

De Raad heeft vandaag een akkoord bereikt over een partiële algemene oriëntatie (gedeeltelijk standpunt) betreffende een voorstel over de Europese grens- en kustwacht, met name wat betreft terugkeer en samenwerking met derde landen. Dit akkoord biedt nog niet de mogelijkheid om onderhandelingen met het Europees Parlement te beginnen, want als regel geldt dat er geen akkoord is voor er over alles een akkoord is.

De voorgestelde regels zullen Frontex de mogelijkheid bieden om lidstaten technische en operationele steun te verlenen bij terugkeer­operaties. Zij zullen ook bijdragen tot een betere samenwerking met derde landen doordat het agentschap meer ruimte krijgt om op te treden en doordat de mogelijkheid om samen te werken met omliggende landen niet wordt ingeperkt.

Europese grens- en kustwacht: Raad bereikt gedeeltelijke overeenstemming over terugkeer en samenwerking met derde landen (persmededeling, 06/12/2018)

Migrantensmokkel

De ministers hebben een alomvattende en operationele reeks maatregelen met het accent op rechtshandhaving goedgekeurd om de strijd tegen netwerken voor migrantensmokkel op te voeren. Daartoe hadden de EU-leiders in oktober opgeroepen.

Doel is zowel binnen als buiten de EU netwerken voor migrantensmokkel te ontwrichten, rekening houdend met het grote aanpassingsvermogen ervan en de toenemende verwevenheid van verschillende criminele activiteiten.

Migrantensmokkel: Raad keurt reeks maatregelen tegen smokkelnetwerken goed (persmededeling, 06/12/2018)

Videobeelden van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Justitie) van 7 december 2018 in Brussel.

Justitie (vrijdag 7 december)

Wij hebben vandaag overeenstemming bereikt over een aantal dossiers die hetzelfde doel dienen, namelijk dat de EU voor haar burgers werkt, zowel wat betreft hun rechten als consument, als hun verantwoordelijkheid als ouders of hun behoefte aan een veilige leefomgeving.

Josef Moser, Minister van Constitutionele Zaken, Hervormingen, Deregulering en Justitie van Oostenrijk

Verordening inzake elektronisch bewijsmateriaal

De Raad heeft zijn standpunt bepaald over de verordening betreffende het Europees bevel tot verstrekking en het Europees bevel tot bewaring van elektronisch bewijsmateriaal in strafzaken. Met deze nieuwe regels neemt de EU maatregelen ter verbetering van de grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijsmateriaal door een rechtskader te creëren voor rechterlijke bevelen die rechtstreeks aan in een andere lidstaat gevestigde dienstenaanbieders moeten worden gericht.

Verordening betreffende grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijsmateriaal: Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 07/12/2018)

Richtlijn betreffende overeenkomsten voor de verkoop van goederen

De Raad heeft zijn standpunt over de richtlijn verkoop van goederen bepaald. Deze richtlijn introduceert betere en duidelijkere regels voor bedrijven en consumenten wat de verkoop van goederen betreft - zowel voor transacties op afstand (onder meer online) als verkoop van hand tot hand. Het is de bedoeling om in de hele EU een coherent rechtskader te creëren en tegelijkertijd te zorgen voor een hoog niveau van consumentenbescherming.

Meer eengemaakte regels voor overeenkomsten voor verkoop van goederen: Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 07/12/2018)

Verordening inzake ouderlijke verantwoordelijkheid en internationale kinderontvoering

De Raad heeft zijn standpunt bepaald over de herziening van de zogenoemde verordening Brussel II bis, die regels bevat betreffende de bevoegdheid, de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in huwelijkszaken en inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid, en betreffende kinderontvoering binnen de EU. Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat beslissingen over problemen inzake ouderlijke verantwoordelijkheid en kinderontvoering binnen de EU gemakkelijker en sneller kunnen worden uitgevoerd over de grenzen heen.

Raad bereikt akkoord over doeltreffender regels om grensoverschrijdende problemen inzake ouderlijke verantwoordelijkheid op te lossen (persmededeling, 07/12/2018)

Conclusies van de Raad betreffende wederzijdse erkenning in strafzaken

Deze conclusies hebben ten doel het vertrouwen en de samenwerking tussen justitiële autoriteiten in de hele EU te verbeteren, wat cruciaal is voor een doeltreffende wederzijdse erkenning van rechterlijke uitspraken en beslissingen. In de conclusies zijn een aantal praktische actiepunten vastgelegd die moeten worden uitgevoerd, waaronder het bevorderen van opleiding voor rechtsbeoefenaars; het promoten van de uitwisseling van beste praktijken; het stimuleren van het gebruik van alle mogelijkheden van Eurojust en het Europees justitieel netwerk (EJN).

Conclusies van de Raad betreffende wederzijdse erkenning in strafzaken

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3661

Brussel

6-7 december 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda (herziene versie)

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst 06/12/2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst 07/12/2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting