Minder grenspalen, nieuwe mijlpalen voor de grensregio’s

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op donderdag 22 november 2018, 2:44.

Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel van Matthijs van Miltenburg (D66) aangenomen dat het oplossen van grensoverschrijdende obstakels gemakkelijker maakt. Dit is een belangrijke stap voor de inwoners van grensregio´s in Europa.

Matthijs van Miltenburg (D66):

“Hoewel we ons vrij kunnen bewegen binnen Europa, merken mensen in de grensregio’s dat er nog wel degelijk grenzen bestaan. Of het nou gaat om de inzet van buitenlandse hulpdiensten als de brandweer of ambulance, of om de aanleg van een grensoverschrijdende tramlijn; nationale regels zitten samenwerking hier vaak in de weg”.

De oplossing

Met dit voorstel komt daar verandering in. Landen kunnen voortaan heel simpel wetgeving van hun buren toepassen op hun eigen grondgebied om specifieke belemmeringen aan de grens op te lossen. Dat is goed nieuws voor de 150 miljoen Europeanen die aan de grens wonen. Bij een grote ramp hoeven ambulances en brandweerauto’s niet langer aan hun kant van de grens te blijven omdat wetgeving het hen niet toe laat hulp te bieden over de grens. Van Miltenburg geeft aan:

“Aansprakelijkheid bij ongelukken weerhoudt ambulances er nu vaak van om de grens over te steken. Hier liggen belangrijke kansen voor samenwerking die nu niet benut kunnen worden. Met dit voorstel kunnen we ervoor zorgen dat ook alle burgers in de grensregio’s verzekerd zijn van de best mogelijk hulp.”

Economische achterstand

Nationale wetgeving staat verdere economische verbinding tussen grensregio´s in de weg. In Nederland kampen deze regio’s nog steeds met hogere werkloosheidscijfers en slechtere transportverbindingen dan centraal gelegen regio’s. Het voorstel zorgt er ook voor dat bij openbaar vervoer-projecten het recht van het ene land kan worden toegepast in het andere land. Hierdoor wordt het voor Europeanen in het dagelijks leven gemakkelijker zich te bewegen over de grens. Van Miltenburg:

Met dit voorstel helpen we de bijna 6 miljoen Nederlanders en 150 miljoen Europeanen om zich gemakkelijker over de grens te bewegen, om een baan te vinden, of om goede zorg te krijgen.”

Vervolg procedure

De parlementscommissie voor regionale ontwikkeling heeft van Miltenburg het onderhandelingsmandaat gegeven met dit rapport. Nu is het wachten op de Raad om gezamenlijk te onderhandelen over een mogelijk eindresultaat.