Verbeterde passagiersrechten voor treinreizigers

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op donderdag 15 november 2018, 3:11.

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg ingestemd met het voorstel om de rechten van Europese treinreizigers te versterken. Daarmee komt een Europa dichterbij, waarin de trein ook op de middellange afstand een echte concurrent voor het vliegtuig kan zijn. Voor een duurzamer Europa is overstappen op de trein hard nodig, vindt D66-Europarlementarier Matthijs van Miltenburg :

‘’Reizen met de trein is een duurzaam alternatief voor de vervuilende auto of het kerosine-slurpende vliegtuig. Het moet makkelijker worden voor mensen om te kiezen voor de trein. We halen de klimaatdoelen van Parijs niet met het vliegtuig.’’

Met name op het punt van reizigersrechten worden vliegtuig en trein meer gelijk getrokken in dit plan en dat is goed nieuws volgens van Miltenburg:

‘’Vliegtuigpassagiers hebben dankzij de EU veel rechten, maar de treinpassagier blijft nog achter. Dit voorstel zorgt ervoor dat de rechten van treinreizigers in heel Europa worden versterkt. Dat is een stap in de goede richting.’’

Het plan

De verschillen tussen de landen in Europa zijn nog groot. Dit plan streeft ernaar om deze verschillen over de hele breedte te verkleinen. Een aantal punten:

  • Bij grotere vertragingen overal in Europa tot maximaal 100% van de ticketprijs terugkrijgen in plaats van slechts 50%
  • Grotere toegankelijkheid van de trein en assistentie voor passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit
  • Makkelijker fietsen mee aan boord
  • Betere, snellere informatie
  • Betere klachtenprocedures

Nederland treinland

Nederland scoort goed op veel punten uit het plan. Nu wordt er een stap gezet om die hoge standaard in heel Europa te halen. Om te zien wat dat betekent hoeven we niet heel ver te gaan. In Duitsland geldt bij vertraging nu nog een compensatie van maximaal 50% van de ticketprijs, terwijl die in Nederland 100% is. Van Miltenburg wijst op het voordeel voor mensen in de grensregio:

“De trein wordt niet alleen voor vakanties en zakenreizen aantrekkelijker, maar ook voor alledaagse tripjes naar Duitsland. Denk aan forensen en shoppers in de grensregio’s van Nederland.”