Economieles voor Bruno Bruins

Met dank overgenomen van E.M. (Esther-Mirjam) Sent i, gepubliceerd op zondag 11 november 2018.

Twee weken geleden werd bekend dat de IJsselmeerziekenhuizen failliet werden verklaard, waarna VVD-minister Bruno Bruins kritiek kreeg op zijn reactie dat dit nu eenmaal bij het systeem hoort waarin we leven. Esther-Mirjam Sent reageert bij economenplatform MeJudice, en betoogt dat Bruins een kortzichtige kijk op de economie heeft. Een korte reactie op de onstane commotie.

Onze liberale VVD-minister Bruno Bruins voelt zich niet verantwoordelijk voor het faillissement van twee ziekenhuizen. Alle patiënten zijn keurig overgeplaatst, zonder levensgevaar en daarmee is voor hem de kous af. Hij gelooft in het systeem van marktwerking in de zorg, maar slaat daarmee de plank mis. Want marktwerking bestaat simpelweg niet. Minister Bruins is geen econoom, hij studeerde rechten en bestuurskunde. Daarom voor hem een lesje economie.

Minister Bruins vergeet namelijk dat de markt niet zonder de overheid kan. Dankt u de vrije markt voor uw iPhone? Dan doet u de belastingbetaler te kort, want die heeft het internet gefinancierd, meebetaald aan GPS en geld gestoken in uw touchscreen. Zelfs ‘Siri’, het spraakbesturingssysteem van Apple, gaat terug naar de generositeit van de belastingbetaler.

>Lees verder op Mejudice