Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 11-12 oktober 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 11 oktober 2018, 19:33.

Videobeelden van de Raad Justitie van 11 oktober 2018 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

Justitie (Donderdag 11 oktober)

Richtlijn betreffende insolventie, herstructurering en tweede kans

De Raad heeft zijn standpunt aangenomen over de richtlijn betreffende insolventie, herstructurering en tweede kans.

De richtlijn heeft tot doel levensvatbare ondernemingen in financiële moeilijkheden toegang te geven tot nationale preventieve herstructureringsstelsels, die hen in staat stellen in een vroeg stadium te herstructureren en zo insolventie te voorkomen. Daarnaast geeft de richtlijn failliete gerenommeerde ondernemers een tweede kans, en bevat zij maatregelen om herstructurerings-, insolventie- en schuldbevrijdings­procedures efficiënter te maken.

Richtlijn insolventie ondernemingen: Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 11/10/2018)

Elektronisch bewijsmateriaal

De ministers bespraken de verordening betreffende de Europese bevelen tot verstrekking en tot bewaring.

Aan het einde van het debat constateerde het voorzitterschap dat veel lidstaten bereid zijn om tot een compromis te komen rond het opnemen van een of andere kennisgevings­procedure. Er zal op deskundigenniveau worden verdergewerkt, met bijzondere aandacht voor de gevoeligheid van de verschillende gegevens­categorieën en hoe deze moeten worden behandeld bij de eventuele invoering van een kennisgevings­procedure. Deskundigen zullen zich ook buigen over de vraag welke lidstaat het meest in aanmerking zou komen om een dergelijke kennisgeving te ontvangen.

Het voorzitterschap heeft ook nota genomen van de toezegging van de Commissie om zo snel mogelijk met onderhandelingsmandaten te komen voor de sluiting van een uitvoerings­overeenkomst in het kader van de "CLOUD Act" van de VS en voor de lopende besprekingen over een tweede protocol bij het Verdrag van Boedapest inzake cyber­criminaliteit.

Het pakket elektronisch bewijsmateriaal is van cruciaal belang. Criminelen gebruiken steeds vaker elektronische communicatiemiddelen en we moeten over de instrumenten beschikken om dat bewijsmateriaal snel te verzamelen en te gebruiken voordat het wordt verplaatst of gewist. Op basis van het debat van vandaag zullen we het werk voortzetten met als doel om in december ons standpunt overeen te komen.

Josef Moser, Minister van Justitie van Oostenrijk

Conclusies over de toepassing van het Handvest van de grondrechten in 2017

De ministers debatteerden over de conclusies. Bij gebrek aan consensus na het bezwaar van een delegatie, besloot het voorzitterschap conclusies uit te brengen om de stand van het huidige debat op te maken. De conclusies van het voorzitterschap zijn gebaseerd op de versie van de ontwerpconclusies van de Raad die vandaag aan de ministers werden voorgelegd.

Aan de ministers voorgelegde conclusies Raad over toepassing Handvest van de grondrechten in 2017

Videobeelden van de Raad Binnenlandse Zaken van 12 oktober 2018 in Luxemburg

Binnenlandse Zaken (vrijdag 12 oktober 2018)

Europese grens- en kustwacht

De Ministers van Binnenlandse Zaken bespraken een Commissievoorstel inzake het Europees Grens- en kustwachtagentschap. Ze drukten hun algemene wens uit om het mandaat van het Europees Grens- en kustwachtagentschap te versterken, met name wat betreft terugkeer en samenwerking met derde landen. Ze wisselden ook van gedachten over de omvang, samenstelling, taken en bevoegdheden van het permanent korps van de Europese grens- en kustwacht, alsmede over de termijn die nodig is om het korps volledig tot stand te brengen.

Op basis van dit gesprek zullen de werkzaamheden op technisch niveau worden voortgezet.

Er was een algemene overeenstemming op de bijeenkomst van de EU-leiders in Salzburg dat de ondersteunende rol van Frontex, met inbegrip van het terugkeerbeleid en de samenwerking met derde landen, verder moet worden versterkt. Vandaag is er in dit opzicht goede vooruitgang geboekt door een aantal praktische aspecten te bespreken, met name het toekomstige mandaat van Frontex, de verantwoordelijkheid van de lidstaten en de middelen van het agentschap.

Herbert Kickl, Oostenrijks Minister van Binnenlandse Zaken

Terugkeerrichtlijn

De ministers bespraken een Commissievoorstel tot hervorming van de terugkeerrichtlijn. Zij gingen vooral in op een van de nieuwe punten in het voorstel: de grensprocedure voor terugkeer, met inbegrip van de verbanden met de grensprocedure voor asiel.

Op basis van de politieke sturing van de ministers zullen de werkzaamheden op technisch niveau worden voortgezet.

Meerjarig financieel kader

De ministers hielden een debat over de sectorale voorstellen van de Commissie op het gebied van Binnenlandse Zaken in de context van het meerjarig financieel kader. Ze bespraken de uitvoering van de externe aspecten van migratie in deze 3 voorstellen, te weten de vraag of de thematische faciliteit een deel van haar financiële middelen moet uittrekken voor de externe dimensie van migratie en de vraag hoe er moet worden gezorgd voor samenhang en complementariteit tussen de verschillende mogelijkheden van EU-financiering op migratiegebied.

De meeste lidstaten waren het eens over de opneming van specifieke componenten voor de externe dimensie van migratie in de thematische faciliteit van elk fonds voor Binnenlandse Zaken. Ze waren het ook erover eens dat een betere coördinatie essentieel zal zijn om de doelstellingen van de verschillende fondsen en instrumenten te behalen. De werkzaamheden hierover zullen op technisch niveau worden voortgezet.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3641

Luxemburg

11-12 oktober 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 11-12 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 11-12 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 11-12 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 10-11 oktober 2018

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Videobeelden

Stemuitslagen zitting