Start onderhandelingen over een nieuwe partnerschapsovereenkomst tussen Europese Unie en staten in Afrika, Caribisch gebied en Stille Oceaan

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 28 september 2018.

Vandaag starten de EU en 79 landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) onderhandelingen over hun toekomstige samenwerking na 2020. Het is de bedoeling het huidige partnerschap om te vormen tot een modern beleidskader dat erop gericht is de duurzameontwikkelingsdoelstellingen te verwezenlijken.

De landen van de EU en ACS-groep vertegenwoordigen meer dan de helft van alle VN-lidstaten en tellen meer dan 1,5 miljard inwoners. Het huidige partnerschap, dat wordt geregeld door de Overeenkomst van Cotonou, vormt een van de oudste en breedste kaders voor samenwerking tussen de EU en de ontwikkelingslanden. De huidige overeenkomst verstrijkt in 2020.

Bij de start van de eerste ronde van de politieke onderhandelingen in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, verklaarde hoofdonderhandelaar voor de EU Neven Mimica i, commissaris voor Internationale samenwerking en Ontwikkeling: "Het partnerschap tussen de EU en de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan is een troef voor de EU en het multilateralisme in het algemeen. De herziening van de bestaande overeenkomst is een uitgelezen kans om het partnerschap verder te verdiepen en te moderniseren in antwoord op mondiale ontwikkelingen zoals de Agenda 2030 van de VN of de Klimaatovereenkomst van Parijs."

Professor Robert Dussey, minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking van Togo en hoofdonderhandelaar voor de groep van ACS-staten wees op het volgende: "De band tussen de ACS-groep en de EU kwam tot stand in 1975 in het eerste artikel van de Overeenkomst van Georgetown, de oprichtingsakte van de ACS-groep." Hij benadrukte dat "het partnerschap tussen de EU en de ACS-groep een waardevolle en unieke realisatie is die de banden tussen de ACS- en de EU-bevolkingen en -landen in de loop van de laatste 45 jaar van zijn bestaan heeft versterkt. Vandaag kondigt de start van de onderhandelingen de voortzetting aan van het vertrouwen dat door de partijen bij dit partnerschap wordt gekoesterd."

Met het partnerschap wordt gestreefd naar nauwere politieke samenwerking op het wereldtoneel om grote wereldwijde uitdagingen aan te pakken, als schoolvoorbeeld van een multilateralisme dat de hoeksteun vormt van een op regels gebaseerde wereldorde. Concreet komt dit met name erop neer samen bij te dragen tot de duurzameontwikkelingsdoelstellingen. Het partnerschap zal ook een leidraad vormen voor de gemeenschappelijke inspanningen van de partnerlanden om de meest prangende problemen zoals klimaatverandering, migratie, vrede en veiligheid aan te pakken. Om de beoogde effecten te sorteren, moet het toekomstige partnerschap afgestemd zijn op de nieuwe realiteiten in de Europese Unie, Afrika, het Caribisch gebied en het gebied van de Stille Oceaan en rekening houden met specifieke geografische kenmerken. Met het toekomstige partnerschap wordt ernaar gestreefd het smeden van sterke allianties in mondiale fora te bevorderen en worden cruciale vraagstukken aangepakt waarbij zowel de huidige als de toekomstige generaties gebaat zijn.

Meer informatie

Memo — Vragen en antwoorden over het toekomstige EU-ACS-partnerschap

Onderhandelingsrichtsnoeren

IP/18/5902

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail