Besluit 2018/1296 - Standpunt EU tijdens de 13e Algemene Vergadering van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF) ten aanzien van bepaalde amendementen van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (Cotif) en de aanhangsels daarbij

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 27 september 2018 gepubliceerd en is op 18 september 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2018/1296 van de Raad van 18 september 2018 tot vaststelling van het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de 13e Algemene Vergadering van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF) ten aanzien van bepaalde amendementen van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (Cotif) en de aanhangsels daarbij

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2018/1296 of 18 September 2018 establishing the position to be adopted on behalf of the European Union at the 13th General Assembly of the Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail (OTIF) as regards certain amendments to the Convention concerning International Carriage by Rail (COTIF) and to the Appendices thereto
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2018/1296
Origineel voorstel COM(2018)559 NLEN
Celex-nummer i 32018D1296

3.

Key dates

Document 18-09-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 27-09-2018; PB L 243 p. 11-18
Inwerkingtreding 18-09-2018; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

27.9.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 243/11

 

BESLUIT (EU) 2018/1296 VAN DE RAAD

van 18 september 2018

tot vaststelling van het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de 13e Algemene Vergadering van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF) ten aanzien van bepaalde amendementen van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (Cotif) en de aanhangsels daarbij

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91 in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie is krachtens Besluit 2013/103/EU van de Raad (1) toegetreden tot het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer van 9 mei 1980, als gewijzigd bij het Protocol van Vilnius van 3 juni 1999 („het Cotif”).

 

(2)

In Besluit 2013/103/EU is bepaald dat de Commissie de Unie vertegenwoordigt op de vergaderingen van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF).

 

(3)

De lidstaten, met uitzondering van Cyprus en Malta, zijn verdragsluitende partijen bij het Cotif en passen dat verdrag toe.

 

(4)

De Algemene Vergadering van de OTIF is opgericht overeenkomstig artikel 13, § 1, onder a), van het Cotif (de „Algemene Vergadering”). Tijdens haar 13e zitting op 25 en 26 september 2018 zal de Algemene Vergadering waarschijnlijk bepaalde wijzigingen vaststellen van het Cotif en de aanhangsels E (Overeenkomst inzake het gebruik van infrastructuur in het internationale spoorwegverkeer — CUI) en G (Technische toelating van spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt in internationaal verkeer — ATMF) daarbij. Tijdens die zitting zal de Algemene Vergadering waarschijnlijk ook een beslissing nemen over de vaststelling van een nieuw aanhangsel H van het Cotif inzake de veilige exploitatie van treinen in het internationale verkeer.

 

(5)

Het is passend het standpunt vast te stellen dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de 13e Algemene Vergadering van de OTIF, aangezien de beoogde wijzigingen van het Cotif en de aanhangsels daarbij bindend zullen zijn voor de Unie en een beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk de Richtlijnen (EU) 2016/797 (2) en (EU) 2016/798 (3) van het Europees Parlement en de Raad.

 

(6)

De wijzigingen van het huishoudelijk reglement van de Algemene Vergadering van de OTIF hebben tot doel sommige bepalingen aan te passen aan de toetreding van de Unie tot het Cotif in 2011, met name de bepalingen waarin het stemrecht van de regionale organisatie wordt geregeld en het quorum wordt vastgesteld.

 

(7)

De wijzigingen van het Cotif hebben tot doel de procedure voor de herziening van het Cotif te verbeteren en te vereenvoudigen, zodat wijzigingen van het verdrag en de aanhangsels daarbij consequent en snel kunnen worden toegepast en wordt voorkomen dat de huidige langdurige herzieningsprocedure nadelige gevolgen heeft, zoals het risico dat wijzigingen die zijn vastgesteld door de Herzieningscommissie en wijzigingen die zijn vastgesteld door de Algemene Vergadering onderling verschillen of niet in overeenstemming zijn met externe handelingen, met name de wetgeving van de Unie.

 

(8)

De wijzigingen van aanhangsel E (CUI) bij het Cotif-verdrag hebben tot doel het toepassingsgebied van de uniforme regelen CUI te verduidelijken, teneinde te garanderen dat ze systematischer worden toegepast voor het doel waarvoor ze bestemd zijn, namelijk in het internationale spoorwegvervoer, zoals op goederencorridors of in het internationale passagiersvervoer.

 

(9)

De wijzigingen van aanhangsel G (ATMF) bij het Cotif-verdrag beogen een harmonisering tussen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.