Europese Commissie laat het afweten inzake Sint Maarten

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op woensdag 5 september 2018, 2:46.

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg wil snel actie van de Europese Commissie in de wederopbouw van Sint-Maarten. Die steun is bijna een jaar geleden toegezegd, door voorzitter Juncker en de verantwoordelijke Eurocommissarissen voor humanitaire hulp en de Europese structuurfondsen. De wederopbouw komt te traag van de grond en loopt vast in de Europese bureaucratie terwijl een nieuw orkaanseizoen voor de deur staat.

Van Miltenburg: “In Nederland en Frankrijk kwam de politiek in beweging voor Sint Maarten om geld vrij te maken voor de wederopbouw. Ik heb van Corina Cretu, de verantwoordelijke Eurocommissaris, een toezegging gekregen dat de Europese Commissie haar inspanningen zou vergroten.”

Van Miltenburg gaat volgende week in het Europees Parlement de Europese Commissie op het matje roepen en wil een parlementaire hoorzitting om de verantwoordelijke commissarissen stevig aan de tand te kunnen voelen:

“Ik wil twee dingen van Cretu. Een aanvullende financiële bijdrage en betere coördinatie. De verantwoordelijkheid voor hulp ligt nu bij een handvol verschillende diensten. Het is aan Cretu om die samen te laten werken. Met elkaar, maar ook met Frankrijk en Nederland. Alleen met vereende krachten kan Sint Maarten goed worden opgebouwd.”

Toegevoegde waarde Europa

Er is Frans en Nederlands geld toegezegd voor de wederopbouw van Sint Maarten. Wat van Miltenburg betreft, komt daar nu eindelijk Europees geld bij. Er zijn genoeg Europese potjes om een aanvullende bijdrage te leveren. Hij wil ook betere Europese samenwerking. De kans ligt op de loer dat projecten, waar het hele eiland van profiteert, niet goed van de grond komen, omdat we het niet eens worden wie waarvoor moet opdraaien: Nederland, Frankrijk of de EU. Van Miltenburg wijst op de haveninfrastructuur, afvalverwerking, waterzuivering en drinkwatervoorzieningen. Een Europese coördinator kan de wederopbouw van deze cruciale voorzieningen bespoedigen door met zijn Franse en Nederlandse collega-coördinatoren door bureaucratische muren te breken.

Van Miltenburg: “Ik trek nu een jaar aan dit dossier en de Europese Commissie blijft op haar handen zitten. Ik kan daar gewoon niet bij. Commissarissen die het woord ´solidariteit´ in de mond nemen en er niet naar handelen. De Commissie laat zien maling te hebben aan een van de fundamentele principes waarop Europese samenwerking is gebouwd”